Gå direkt till textinnehållet

Trots nedläggningshot: FOOJ lever vidare

Inför årsmötet fanns ett förslag på att lägga föreningen FOOJ vilande. Men istället utökades styrelsen på sittande möte. ”Nu ska vi växla upp”, säger ordförande Andreas Jönsson.

FOOJ är en intresseförening inom Journalistförbundet för de medlemmar som är förlags-, organisations- och offentliganställda. Under gårdagen höll föreningen årsmöte och på bordet fanns ett förslag om att lägga organisationen vilande eller att helt lägga ned verksamheten. Det då aktiviteten varit låg, och den trehövdade styrelsen under slutet av året helt behövt prioritera bort verksamheten.

Detta är FOOJ

  • FOOJ är en intresseförening för Förlags-, organisations- och offentliganställda journalister inom Journalistförbundet.
  • Antalet medlemmar är 1 757.
  • Bland medlemmarna finns anställda på till exempel Aller Media, LO Mediehus, Hem & hyra, ETC, LRF Media, Nyhetsbyrån Siren och Sveriges Natur.

Källa: FOOJ

Men på sittande möte förändrades situationen när två ytterligare personer ställde upp till styrelsen.

– Det gör att vi känner att vi nu har en större plattform att jobba med. Tanken är att vi ska växla upp nu och få igång en nätverksverksamhet för våra medlemmar, säger FOOJs ordförande Andreas Jönsson.

Fokus nu kommer att vara på att organisera föreläsningar för medlemmarna, men även på den kommande förbundskongressen 2025.

– Vi ska försöka få fram vad våra medlemmar vill ha ut av medlemskapet och förmedla det till förbundet och kongressen. För det krävs någon form av nätverksträff, vilket vi satsar på att ha, säger Andreas Jönsson.

Hur bedömer du utsikterna för att ni inte ska stå inför samma situation om ett år?

– Om det innan årsmötet var 20-30 procent är det nu uppe på 75-80 procent chans att vi har fått igång verksamheten om ett år, säger Andreas Jönsson.

Så här blir nya styrelsen:
Andreas Jönsson, ordförande (tillhör Travrondens Journalistklubb)
Kalle Wiklund (Ny Teknik Group journalistklubb)
Vanja Sandgren (OJ-klubben)
Jesper Cederberg (Läkartidningens JO KL)
Anna Morin (Allmänna Klubben i FOOJ)

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos