Gå direkt till textinnehållet
Marie Ström, Läkartidningen, vann pris för Årets berättande text.

Tredje gången gillt – då vann hon priset

Läkartidningens Marie Ström skrev 2023 års Berättande text inom fackförbundspressen. Det vinnande reportaget var en nödutryckning till Lappland som hon satt och skrev dagen före julafton. ”Jag gillar egentligen inte att ligga nära deadline”.

Marie Ströms text handlar om sjukstugorna i södra Lappland, som lyfts fram av WHO som en förebild för avancerad primärvård i glesbygd.

Reportaget kom till under pressade förhållanden. Ett bärande jobb hade med kort varsel fallit bort och Läkartidningen behövde snabbt fixa ett ingångsjobb till 2023 års första nummer. Marie Ström hade länge velat besöka den avancerade glesbygdsvården i Lappland. Hon bokade en resa till Storuman – med propellerplan till Vilhelmina. Satt sen och randade ner texten dagen före julafton.

Skriver du bättre mot en hård deadline?

Annons Annons

– Jag gillar egentligen inte att ligga nära deadline. Däremot tycker jag om att skriva ut ett jobb direkt efter att ha varit där, det kan vi ganska sällan göra på Läkartidningen men här kunde jag det. Det blir bättre när miljön ligger kvar i en, säger Marie Ström.

Hon har varit nominerad i samma kategori två gånger tidigare.

Vad betyder priset?

– Det känns jättefint och hedrande. Jag är stolt, glad och peppad att fortsätta skriva. Jag älskar att skriva den här typen av texter. Att få ner komplexa saker och många personer på ett förhoppningsvis lättfattligt och engagerande sätt, det är det jag tycker mest om.

Juryns motivering lyder: ”Skribenten reser inte bara i geografin utan i historia och framtid, och lyckas på samma gång, åskådligt och roligt, porträttera människor och komplexa strukturer inom medicin, omvårdnad och forskning. En text som skickligt undviker allt fackmässigt fikonspråk men gör alla klokare, både personal, patienter och läsare”.

Hur gör du för att undvika ”fikonspråk” inom ett domän fullt av facktermer?

– Det blir lättare ju mer kunnig man är i ett ämne. Om man behärskar ett område kan man förklara både korrekt och på ett friare sätt.

Just nu är Marie Ström föräldraledig med sitt andra barn. I höst ska hon vara tjänstledig och börja plugga en tvåårig internationell masterutbildning i sociologi vid Stockholms universitet, med inriktning mot medicinsk sociologi. Hon har sökt omställningsstudiestöd.

– Jag älskar mitt jobb och att vara journalist, men nu har jag jobbat på Läkartidningen i tio år och behöver våga utmana mig lite, lära något nytt. Den här utbildningen knyter ihop det jag gjort, jag har en kandidat i sociologi i botten.

Vad vill du använda utbildningen till?

– Jag kommer bli ännu duktigare på att läsa forskningsartiklar, bli bättre på engelska och knyta kontakter inom forskningsfältet. Planen är att använda det som journalist, inte att lämna journalistiken, säger Marie Ström.

Hon ser fram emot att skriva en masteruppsats.

– Jag är jättesugen på att verkligen få fördjupa mig rejält i ett ämne.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos