Boken ”Kollektivet” med fotografier av José Figueroa och förord av Susanna Alakoski släpps den 13 september.

Tog 150 000 bilder
i tunnelbanan

5 september, 2017

Samtal med Under två och ett halvt år tillbringade frilansfotografen José Figueroa sena helgkvällar på bron mellan Slussen och Gamla Stan i Stockholm, för att rikta kameran mot passerande tunnelbanetåg.

Idén föddes redan 2001. Men den analoga tekniken räckte inte för att fånga människorna han såg i vagnarna; filmerna var inte tillräckligt ljuskänsliga.

– Det jag fastnade för var människorna som var i stunden, för sig själva, i sällskap, med en bok kanske, säger José Figueroa.

2013 hade han en tillräckligt känslig digitalkamera, och gick tillbaka och testade. Det fungerade att fota in i vagnarna. Han bestämde sig för att köra.

Men motivet hade förändrats.

– De absolut flesta människorna satt nu och tittade eller pillade på sina plattor och telefoner. Det jag hade sett tolv år tidigare fanns inte längre. Men jag blev som besatt – jag skulle få mina bilder.

För att få dem tillbringade han totalt 72 sena helgkvällar på bron. Ur ett gigantiskt material på 150 000 har han nu valt ut ett hundratal till boken Kollektivet. Där syns människor i samtal, i tystnad, med en pocketbok, omslingrade – och skärmarna är frånvarande.

– Jag ville visa ett alternativ till att sitta med paddor och telefoner. Att det går att vara i nuet.

Idén att göra en fotobok kom från designstudion Pasadena, som formgett boken och startat den crowdfundingkampanj som betalat tryckkostnaden.

– Det känns lite overkligt att boken är färdig. Det har varit ett ganska långt projekt med mycket arbete. Men jag är väldigt väldigt glad.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies