Gå direkt till textinnehållet

Tilliten till medier ökar globalt

Tilliten till traditionella nyhetsmedier ökade under 2021, visar en ny undersökning från Reuters Institute. Finska medier har högst trovärdighet, amerikanska lägst. I Sverige har tilliten ökat med tolv procentenheter till 50 procent på bara ett år.

Reuters Insitutes årliga Digital News Report som bygger på en omfattande enkätundersökning med 92 000 digitala nyhetskonsumenter visar att tilliten till nyhetsmedier ökade under 2021. 44 procent av de svarande uppger att de oftast litar på de flesta nyheter. 2020 var siffran 38 procent.

Finska medier har högst trovärdighet med 65 procent och USAs medier lägst med 29 procent.

I Sverige ökade tilliten med tolv procentenheter, från 38 procent till 50 procent, mellan 2020 och 2021. Högst trovärdighet har SVT, SR och den lokala nyhetstidningen. Lägst trovärdighet har högerextrema Nya Tider och Fria Tider.

Tillit till olika svenska medier. Grafik: Reuters Institute

Ökningen innebär att gapet i tillit mellan traditionella medier och sociala medier ökar. Bara 16 procent av svenskarna uppger att de har förtroende för nyheter som sprids i sociala medier.

Uppgifterna för Sverige baseras på 2 000 svarande.

Undersökningen visar också att fler betalar för nyheter online. Norge fortsätter att toppa listan – 45 procent av de norska nyhetskonsumenterna uppger att de har en betalprenumeration på digitala nyheter. Sverige ligger på andraplats med 30 procent, följt av USA på 21 procent och Finland på 20 procent.

Fler avsnitt
Fler videos