Terror-chatt kan
vara falsk nyhet

10 april, 2017

Terrorattacken i Stockholm Ett ryskt twitterkonto sprider uppgifter om att den terrormisstänkte uzbekistaniern ska ha chattat med en jihadist före och efter dådet i Stockholm. Men sajten som står bakom kontot avvisar uppgifterna till DN.

”Twitterkontot är en parodi, antagligen står någon nationalist i Ryssland bakom detta konto”, säger Mikael Storsjö som är registrerad ägare till sajten, till DN.

Det handlar om det ryskspråkiga twitter-kontot TVjihad som påstås vara ett samarbetsprojekt mellan sajten Kavkazcenter och den ryska oberoende tv-kanalen TV-dozhd, skriver DN. I fredags publicerades skärmdumpar på det som påstås vara en chattkonversation mellan den misstänkte terroristen och en jihadist. I chatten framstår det som att han diskuterar hur han ska genomföra attentatet.

En rad ryska medier och svenska som Expressen och Dagens Industri har rapporterat om chatten. Men Kavkazcenter som påstås stå bakom kontot tar helt avstånd från uppgifterna. En finsk IT-entreprenören som står registrerad som ägare till sajten uppger för DN att twitterkontot är en parodi.

”Personen bakom @TVJIHAD har inget att göra med Kavkazcenter, tvärtom är det en person eller grupp av personer som representerar ett annat läger, och tagit till parodin som ett medel. Inte heller tycks @TVJIHAD ha någon egen kontakt med terroristen, han har bara publicerat en skärmbild från något diskussionsforum I Ryssland”, skriver Storsjö i en kommentar.

Terrorattacken i Stockholm

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies