Gå direkt till textinnehållet

Teaterchefen i Västernorrland anklagar SVT och SR för Stockholmsfixering

Kristoffer Berglund, chef på länsteatern i Västernorrland, menar att SVT och Sveriges Radio inte uppfyller kraven i sändningstillstånden eftersom kulturbevakningen blivit för koncentrerad till huvudstaden.

Till årets scenkonstbiennal, som hålls i Stockholm i maj, är 8 av 14 utvalda produktioner från Stockholm. Något som Kristoffer Berglund tycker sig se speglas även i medierna när han har räknat efter.

– Jag har tittat på hur SVTs och SRs kulturbevakning och recensioner ser ut och de följer samma mönster, säger han till SVT Nyheter.

Kristoffer Berglund pekar på public service-bolagens sändningstillstånd som säger att de ska spegla och kritiskt granska händelser inom kulturen i hela Sverige. Han vill nu se en förändring, bland annat genom bättre förutsättningar för teaterkritiker att åka runt i hela landet.

Annons Annons

Anna Luuk Priske, programbeställare på SVT, håller inte med om kritiken.

– SVT har i uppdrag att spegla, granska och bevaka kulturlivet i hela Sverige och det gör vi faktiskt genom en rad program, säger hon till SVT.

Bland annat pekar hon på att kulturprogrammet Sverige! speglar kulturlivet i hela landet, likaså Kulturnyheterna som speglar, granskar och bevakar kulturen.

Fler avsnitt
Fler videos