Gå direkt till textinnehållet

Tandtekniker köpte in sig i Corriere

En tandtekniker har köpt en stor aktiepost i den italienska tidningen Corriere Della Sera. Journalisterna misstänker att premiärministern Silvio Berlusconi ligger bakom köpet.

En tandtekniker har köpt en stor aktiepost i den italienska tidningen Corriere Della Sera. Journalisterna misstänker att premiärministern Silvio Berlusconi ligger bakom köpet.

Enligt den österrikiska tidningen Die Presses ska en hittills ökänd tandtekniker och fastighetsmäklare, den 42 årige Stefano Ricucci, ha köpt en stor aktiepost i Corriere Della Sera på senare tid. Han har även förklarat att han kan tänka sig att köpa ännu flera aktier i tidningen. Italienska tidningar ställer sig dock undrande till hela affären, eftersom Ricucci har betalat överpris på aktierna. Många frågar sig varifrån han fått pengarna och många riktar blicken mot premiärministern Silvio Berlusconi.

Aidan White, generalsekreterare i Internationella journalistfederationen, IFJ, säger till norska Journalisten att han ser mycket allvarligt på aktieköpen i Corriere.

– Corriere Della Sera är i praktiken den enda större tidning i Italien som inte kontrolleras av politiska partier eller grupper. I vintras gjordes det ett försök att få tidningen under politisk kontroll. Om Berlusconi står bakom dessa aktieköp, så är det en mycket allvarlig situation, säger Aidan White.

Corriere anses var det borgerliga Italiensk viktigaste tidning. Tidningen har en upplaga på 650 000 exemplar och kommer ut i Milano. Tidningen tillhör vad man kallar ”Salotto buono” – det goda sällskapet – och stöds av storbanker och företag som Fiat och Pirelli.

Berlusconi har vid flera tillfällen uttryckt sitt missnöje och sin harm mot tidningen. I vintras betecknade han den som en ”kommunistisk tidning”, efter att tidningen ett antal artiklar och reportage ställt frågan om det lämpliga i att Berlusconi är både premiärminister och mediemogul.

Ingen vet ännu om Stefano Ricucci bara är en bulvan och i så fall för vem. Berlusconi har tillräckligt med pengar att köpa in sig i Corriere efter att han nyligen sålde delar av sitt TV-imperium. Men det går också rykten om att det är vänstern som står bakom uppköpen i Corriere. Den teorien sviktar dock eftersom vänstern har dåligt med pengar och har sin egen tidning: Repubblica, Italiens näst största.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt