Gå direkt till textinnehållet

Tajikistansk journalist dömd till sju och ett halvt års fängelse

En domstol i Tajikistan dömde i veckan journalisten Avazmad Ghurbatov till sju och ett halvt års fängelse. Han anklagas för att ha attackerat en polis och haft samröre med en terroriströrelse.

Journalisten filmaren Avazmad Ghurbatov jobbar under pseudonymen ”Abdullp Ghurbati” för en stor youtube-kanal som producerar inslag om viktiga sociala frågor och ofta lyfter medborgarnas klagomål mot makten. 

Enligt Committee to protect journalists, CPJ, är kanalens sätt att kritisera makten ovanlig i landet, Ghurbati har tidigare blivit attackerad när han rapporterat om kontroversiella ämnen.

Han är nu en av minst sex journalister i landet som sitter frihetsberövade och anklagas för grova brott. CPJ uppmanar myndigheterna att omedelbart släppa dem. 

Annons Annons

”Vi fördömer det hårda och orättvisa straffet mot Abdullo Ghurbati, som har att göra med myndigheternas obekväma inställning till det växande intresset för oberoende journalistik”, säger CPJs Asien- och Europa koordinator Gulnoza Said i ett pressmeddelande. 

Samtidigt som Ghurbati frihetsberövades i juni tog myndigheterna även en annan youtube-filmare som kallar sig ”Imomali”, vars riktiga namn är Daler Bobiev. Imomali väntar fortfarande på rättegång och anklagas bland annat för att ha ingått i möten med ”förbjudna grupper”. 

Fler avsnitt
Fler videos