Gå direkt till textinnehållet

Sympatistöd för strejkande norska kolleger

Strejken på norska NRK fortsätter och är nu inne på andra veckan. Däremot lyckades parterna inom dagspressen komma överens. Sveriges Radios sameradio har beslutat att inte sända inspelade program som är gjorda av de norska kollegerna på norska public-service förtaget NRK under pågående konflikt.

Strejken på norska NRK fortsätter och är nu inne på andra veckan. Däremot lyckades parterna inom dagspressen komma överens.

Sveriges Radios sameradio har beslutat att inte sända inspelade program som är gjorda av de norska kollegerna på norska public-service förtaget NRK under pågående konflikt.

Svenska och norska sameradion samarbetar vanligtvis om nyhetsprogrammen som sänds från Norge. Under strejken har sameradion i Kiruna tagit över alla nyhetssändningar.

Annons Annons

– Vi har haft en diskussion på redaktionen om vi gör rätt som går in och sänder i stället för dem. Men så länge som vi inte använder deras material och sändningarna inte går att höras i Norge är det okej, säger Kristina Nutti, reporter på sameradion.

Sveriges Television har slutat att sända Oddasat, nyheter på samiska, som är en samproduktion mellan NRK, SVT och YLE.

bryt

Strejken bland de 1 500 journalister som är medlemmar i norska journalistförbundet handlar om löner, semester, upphovsrätt och villkoren för vikarier. NRKs journalister anser att de har halkat efter lönemässigt mot kommersiella kanaler som TV2. I genomsnitt tjänar en anställd på TV2 ungefär 100 000 kronor mer per år än en anställd på NRK. NRK kommer på 43e plats i lönestatistiken bland medieföretag i Norge.

Ola Gäverth, journalistklubbens ordförande på SR, påpekar att han har förståelse för strejken i Norge.

– Tidigare var en anställning inom ett public service-företag en livslång anställning. Ingen sades upp. Men nu har alla nordiska public service-företag blivit mer marknadsanpassade. Då måste även lönerna vara det. Det är samma kamp vi måste ta i Sverige. Vår VD säger att det måste finnas möjlighet att säga upp medarbetare i ett modernt företag. Det företag som säger så måste också betala moderna löner, säger Ola Gäverth.

bryt

Även journalistklubben på SVT visar sitt stöd till norrmännen. I ett uttalande som skickats till kollegerna i Norge skriver klubben att en liknande kamp nu även förs på SVT.

”Företagsledningarna pressar personalen alltmer utan att lönen utvecklas. Företagen vill själva behålla alla rationaliseringsvinster och struntar fullständigt i att göra personalen delaktig. Detta är en gammalmodig personalpolitik och ett uttryck för total brist på helhetssyn” står det i stöduttalandet. 

Svenska Journalistförbundet har beslutat att stötta de strejkande norska kollegerna genom att från den 15 juni förbjuda svenska journalister att hantera bilder, ljud och texter som levereras till eller från NRK. Varslet gäller redaktioner på SVT, SR och Utbildningsradion.

bryt

Internationella journalistfederationen, IFJ, har i ett uttalande uppmanat journalister i hela världen att stödja de strejkande norska journalisterna.

För de 3 500 journalisterna på norska dagstidningar avvärjdes strejkhotet efter att ett avtal träffas. Det nya avtalet innebär bland annat minst 1 950 kronor i centralt lönetillägg. Ju längre erfarenhet, desto högre lönetillägg. 

Pensionen var en stridsfråga som ledde till strejk bland dagstidningsjournalister för två år sedan. Nu har parterna kommit överens om att de som går i pension ska få ut minst två tredjedelar av slutlönen. År 2010 ska alla pensionsavtal vara klara.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.