Gå direkt till textinnehållet

Sydsvenskan vill vidarepublicera mera

Frågan om ersättning för Sydsvenskans frilansar när deras material återpubliceras i Trelleborgs Allehanda är fortfarande inte löst. Samtidigt vill företaget nu öka vidarepubliceringen inom koncernen. Förhandlingar inleds i dag.

Kulturmaterial som sålts till Sydsvenskan har sedan förra våren återpublicerats i Trelleborgs Allehanda, utan att ersättningsnivån för vidarepubliceringen är fastställd. Enligt en överenskommelse mellan Sydsvenskans journalistklubb och företaget från i höstas ska ersättningen förhandlas och ske retroaktivt.

Att parterna ännu inte satt sig vid förhandlingsbordet tror journalistklubbens ordförande Ingrid Thulin handlar om att annat kommit emellan, i form av ytterligare ett omfattande sparpaket.

Men nu brådskar frågan, eftersom koncernen också vill ha ett tätare utbyte av kultur- och nöjestexter mellan Kristianstadsbladet, Ystad Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Frilansar på Kristianstadsbladet har fått ett mejl där de ombeds ta ställning till om deras material får publiceras i flera tidningar – utan att veta hur stort påslaget blir.

Annons Annons

– Det går naturligtvis inte att säga ja till något utan att veta vilken summa man får, säger Ingrid Thulin.

Företaget har kallat till en första förhandling i eftermiddag, om utbytet mellan KB, TA och YA. De fyra journalistklubbarna på tidningarna (som ska bli en klubb) förhandlar gemensamt.

Vad gäller storleken på ersättningen för vidarepublicering är klubbarnas inställning att Journalistförbundets frilansrekommendation om 50 procents tillägg ska gälla.

Fler avsnitt
Fler videos