Sydsvenskan gjorde Årets groda

14 mars, 2018

Det är avgjort! Det blev Sydsvenskan som tog hem titeln Årets groda 2017 efter att Journalistens läsare röstat. ”Jag vill passa på att lyfta fram vår autocorrectfunktion som ska ha en del av äran”, säger redaktionschefen Marcus Ekdahl.

Sydsvenskans notis om en ung vårdslöst körande man som inte ska ha fått några kroppkakor i samband med kollisionen var roligast i Sverige, enligt Journalistens omröstning.

Sydsvenskans redaktionschef Marcus Ekdahl fick ta emot nyheten.

Hur känns det?
– Det känns bra. Jag överdriver kanske en smula om jag säger att vi har satsat på det här men alltid roligt att stå högst upp på prispallen. Ingen kommer ihåg den som kommer på andraplats. Jag vill passa på att lyfta fram vår autocorrectfunktion som ska ha en del av äran.

Vad säger du om själva grodan? Är den bra?
– Kanske att ta det för långt att säga att en groda är bra. I detta fallet stämmer nog dråplig bäst in på beskrivningen. Man måste ändå komma ihåg att detta var en allvarlig händelse i grunden. Det finns naturligtvis sammanhang när en groda inte är lika rolig att drabbas av.  

Vet du hur länge den låg ute?
– Den låg ute på vår sajt några minuter den 13 februari innan den upptäcktes. En händelsenyhet där det gick lite väl snabbt. 

Hur ser er korrekturläsningsrutin ut?
– Vi är stolta över vår snabba händelserapportering men baksidan är att det i ett inledande skede kan hänga med stavfel och annat. Vi försöker minimera det med rättstavningsprogram och kompisläsning, men ibland slinker fel ändå igenom. 

– Nu firar vi vinsten genom att köpa in en skål med godisgrodor till redaktionen.

På andra plats i grodomröstningen – med bara elva röster färre – kom Nya Wermlands-Tidningens pufftext:

Fiskelycka? Grannarna buntas ihop med en tyngd innan de släpps ut på isen och så småningom sjunker till botten för att så småningom förbättra fiskarnas uppväxtmiljö.

På tredje plats kom Ekots webbrubrik ”Nobelpriset går till Pasivo Agresivo”, som råkade publiceras inför att Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages.

548 personer röstade i årets grodomröstning.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies