SVT tonar ner porrsurfning- och får kritik för hanteringen
Efter Journalistens avslöjande om att ett 35-tal anställda på SVT Nord misstänkts för porrsurfning backar nu SVT delvis från anklagelserna. Det gäller bara ett fåtal fall, säger enhetschefen Hans-Olof Jonsson till Västerbottenskuriren.
Efter Journalistens avslöjande om att ett 35-tal anställda på SVT Nord misstänkts för porrsurfning backar nu SVT delvis från anklagelserna. Det gäller bara ett fåtal fall, säger enhetschefen Hans-Olof Jonsson till Västerbottenskuriren.
I fredagens utgåva av interntidningen VipåTV konstaterades att problemet med porrsurfning fortsätter på SVT. I veckans nummer av Journalisten rapporterades att mellan 30 och 40 datorer på SVT Nord fastnat i kontrollen, efter minst 30 klick på otillåtna sajter. Enhetschefen Hans-Olov Jonsson bekräftade där att det finns ett problem med porrsurfning på enheten.
Enligt anställda som Journalisten pratat med har ledningen i sin information hotat med uppsägning om porrsurfningen fortsätter. De personer vars datoewe berörs har blivit inkallade till samtal och också fått ett papper att skriva på.
Men många känner sig orättvist utpekade, konstaterar journalistklubbens ordförande Perarne Sanglert:
– För många kom detta som en stor chock och reaktionerna blev starka. Medlemmar har känt sig oerhört kränkta eftersom de tar avstånd från all form av ”porrsurfning”.
Journalistklubben har tagit upp frågan i centrala MBL-förhandlingar och konstaterar i dag att dte finns många tveksamheter kring SVTs datorkontroll.
– I flera fall har medlemmar i journalistklubben registrerats som ”porrsurfare” trots att de inte varit i tjänst eller ens inne på arbetsplatsen den aktuella dagen. Vi kräver att det utreds hur detta kunnat ske. Uppenbarligen har kontrollen också noterat inloggningar på sidor som är mer eller mindre självklara att besöka för en journalist. Är det så att gränsen är väldigt snävt satt så minskas trovärdigheten i reglerna till noll. Innan man börjar anklaga och hota folk på det grova vis som nu verkar ha skett, måste företaget utreda om internetsidorna som påstås vara porr verkligen är det, säger Perarne Sanglert.
I dagens Västerbottens-Kuriren hävdar flera profiler vid SVT Nord – personer som själva inte tillhör de misstänkta – att SVT hanterat frågan “fruktansvärt klantigt”, att hela undersökningen ska “stoppas i papperskorgen och göras om” och att SVT bör be de som är felaktiga utpekade om ursäkt.
Hans-Olof Jonsson säger till VK att de flesta anklagats på fel grunder och nu friats.
– Men i ett fåtal fall har porrsurfning tyvärr förekommit, säger Jonsson till VK.
mj@journalisten.se