SVT tog ställning
mot monarkin

24 juni, 2013

GRN-fällning Ett inslag i SVTs program Dagens Motion fälls av Granskningsnämnden för att ha tagit ställning mot monarkin.

Dagens Motion är ett återkommande inslag i SVT2 som produceras av redaktionen på SVT Forum. Dagens Motion sänds i samband med att SVT Forum sänder direkt från riksdagens debatter. Syftet är att lyfta fram olika partiers motioner genom att läsa upp delar av deras innehåll.

Den 22 februari innehöll Dagens Motion en riksdagsmotion som föreslog att Sverige skulle avskaffa monarkin. Inslaget saknade en påannonsering eller förklarande text som angav vem som var avsändare.

I sitt yttrande skriver SVT att under den tid som motionen läses upp rullade det en text på TV-skärmen som förklarade vem som skrivit motionen, men att redaktionen i detta fall inte hann lägga ut en förklarande text.

Nämnden ansåg att inslaget framstod som ett ställningstagande av SVT och att det därför stred mot kravet på opartiskhet i SVTs sändningstillstånd.

Taggar: SVT, GRN

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies