Gå direkt till textinnehållet

SVT till angrepp på nya spionlagen

Pentagonläckan visar på bristerna i utlandsspioneri, menar SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg och SVTs chefsjurist My Goland i en debattartikel i Aftonbladet.

I debattartikeln i Aftonbladet menar Charlotta Friborg och My Goland att oklarheterna kring hur den nya utlandsspionerilagen ska tolkas riskerar att ”inverka förlamande på journalistiken och ge allmänheten mindre insyn i viktiga nyheter”.

De menar att den nyligen avslöjade Pentagonläckan kan tjäna som ett bra exempel. Det är möjligt att uppgifterna som läckt kan förekomma inom ramen för samarbeten som Sverige deltar i, och att en journalistisk publicering skulle kunna påverka Sveriges förhållande till USA eller andra stater och organisationer som Sverige har eller vill ha samarbete med.

”Det är lätt att föreställa sig att många publicister skulle rygga inför en viktig publicering. För hur ska en nyhetsredaktion kunna avgöra om en hemlig uppgift förekommer inom ett samarbete som Sverige är med i? Och hur ska en redaktion kunna förutse om en publicering av uppgiften skulle kunna påverka Sveriges relation till ett annat land eller organisation?” skriver Friborg och Goland.
 

Annons Annons

Läs mer: Spionlagen klubbad – det behöver du tänka på som journalist.

Fler avsnitt
Fler videos