Gå direkt till textinnehållet

SVT öppnar fyra nya lokalredaktioner 2021

SVT utlovar tio nya lokalredaktioner och 14 fler lokala journalister de kommande tre åren. 

Inom tre år ska SVT öppna tio nya lokalredaktioner och finnas på 50 orter. Totalt ska 14 nya journalisttjänster tillföras lokalnyheterna. Under 2021 öppnas fyra redaktioner, i Fagersta, Flemingsberg i Huddinge, Sveg och Lund. Det uppger SVT i ett pressmeddelande.

Dessutom ska fyra specialreportrar placerade utanför Stockholm tillsättas. De ska arbeta med att förstärka Sverigebilden i riksutbudet. Journalisten avslöjade hösten 2019 att den för SVT viktiga Sverigebilden i riksnyheterna hotades av den nya organisationen som rullade igång för ett år sedan.

– Det här är en historiskt stor satsning på lokal journalistik. Tio nya redaktioner ska starta – fyra av dem redan i år. SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna kommer att bevaka det svenska samhället i all dess komplexitet. Urvalet speglar vårt land med större och mindre orter och gör det möjligt för reportrarna att ännu bättre granska och fånga frågor som är riktigt viktiga för tittarna, säger SVTs vd Hanna Stjärne i en kommentar.

Förstärkningar ska även göras för större journalistiska satsningar i frågor eller på platser som är angelägna att specialgranska under en period, enligt SVT.

Fler videos
Fler avsnitt