Gå direkt till textinnehållet

SVT-chef kritiserade medarbetarnas enkätsvar

Under ett möte på SVT Nyheter Online blev journalister ”utskällda” för att de svarat med negativa ord i en enkät om hur de mådde. De fick veta att deras beteende var ”omoget och oproffsigt”.

I Journalistens granskning av SVT Nyheter ”Larmet från tv-huset” riktar flera medarbetare hård kritik mot ledningen för att de inte agerar när de fått uppgifter om allvarliga arbetsmiljöproblem och mobbning. Kritiken rörde framför allt SVT Nyheter Online.

I ett mejl som skickades till onlinemedarbetarna i tisdags skrev Michael Kucera:

”För mig är det av största vikt att vi har ett arbetsklimat där vi alla på ett konstruktivt sätt ska kunna återkoppla och säga vad vi tycker. Vi ska också ha ett klimat där alla ska vara trygga med att vi agerar enligt våra rutiner vid kränkningar av olika slag.”

Annons Annons

Flera journalister på SVT Nyheter Online har reagerat på mejlet och på programchefen Charlotta Friborgs och onlinechefen Michael Kuceras svar i Journalistens granskning, och menar att ledningens agerande inte ligger i linje med deras uttalanden.

Några av dem berättar om en incident för bara två veckor sedan som exempel på att arbetsgivaren inte tar medarbetarnas mående på allvar, utan tvärtom lastar dem för den dåliga psykosociala arbetsmiljön.

Onsdagen den 16 oktober höll SVT Nyheter Online den årliga personaldagen där ett 60-tal journalister deltog. Under ett seminarium genomfördes en mentometerundersökning. Journalisterna fick logga in på en sajt med sina telefoner och svara anonymt på frågan: ”Hur känner du dig idag?”

Svaren dök upp live på en storskärm, i form av ett ordmoln. ”Glad” var det ord som var mest populärt, följd av ”helt ok”. Även ordet ”sexi” dök upp tidigt under liveflödet av orden, vilket ledde till fniss och att fler valde att svara det. Men flera svarade också ”hopplös” eller ”oinspirerad”. 

Ordmolnet som bildades av SVT-medarbetarnas svar. Bilden är något manipulerad i källskyddssyfte.

Följande dag, den 17 oktober, samtidigt som Journalisten intervjuade programchefen på SVT Nyheter Charlotta Friborg i ett mötesrum i en annan del av tv-huset, hölls ett överlämningsmöte mellan daggänget och kvällsgänget på SVT Nyheter Online. På det mötet fick medarbetarna ”en utskällning” av en arbetsledare, samt av onlinechefen Michael Kucera.

Cheferna var upprörda över några av enkätsvaren på personaldagen. Orden ”sexi”, ”hopplös” och ”oinspirerad” nämndes under mötet. Medarbetarna fick veta att det var ”omoget beteende” och att det var ”oproffsigt”.

Onlinechefen Michael Kucera uppger i ett mejl till Journalisten:

”Vi hade en konferens och där ordet oinspirerad, men också flera uttryck som medarbetare uppfattade som pubertala dök upp i ett ordmoln. Det kändes som en tråkig inledning på vårt möte. Vi hade ett samtal om det – hur vi är varandras arbetsmiljö. Flera medarbetare uttryckte efteråt att det var bra att vi tog upp saken. Jag tycker att det är olyckligt om någon uppfattade det som en utskällning och får fundera på om vi hittade rätt ton”, skriver Michael Kucera.

En journalist säger så här:

– Det här kan tyckas som en liten sak, men det är symtomatiskt för ledarskapet. Ledningen ser inte sitt eget ansvar och förstår inte att det är den här sortens negativa bemötande som skapar den dåliga arbetsmiljön. När ledningen ställer en fråga till medarbetarna måste ledningen acceptera de svar de får. Om svaren upplevs som oseriösa måste ledningen fundera på varför medarbetare inte tar ledningen på allvar.

Fler avsnitt
Fler videos