Gå direkt till textinnehållet

Krismöte på SVT efter ”Larmet från tv-huset”

Under onsdagseftermiddagen hålls ett möte på SVT Online efter Journalistens granskning av problemen på SVT Nyheter.

I ett extra medlemsbrev, som Journalisten har tagit del av, berättar journalistklubben på SVT för sina medlemmar att ordförande Hanna Nyberg pratat med delar av nyhetsledningen efter Journalistens granskning Larmet från tv-huset.

Ledningen har meddelat klubben att de ser allvarligt på det som kommer fram i artikeln. 

Vid ett möte på SVT Online under onsdagseftermiddagen ska det som framkommit i granskningen tas upp med medarbetarna, då presenteras även resultatet från årets medarbetarenkät. 

Annons Annons

”När det gäller problemen i Stockholm har vi haft en rad samtal med företaget om både ledarskapet, den psykosociala och den fysiska arbetsmiljön. Nyligen gjorde sektionen och arbetsmiljöombuden en undersökning om återhämtning och arbetsmiljö på Riksnyheterna. Resultatet indikerade brister som måste åtgärdas och fritextsvaren vittnade om en pressad arbetssituation med bristande återhämtning. Resultatet är presenterat för nyhetsledningen”, skriver klubben.  

SVTs klubbordförande Hanna Nyberg. Foto: Tor Johnsson.

Under torsdagen ska även uppgifterna i reportaget som handlar om tystnadskulturen på företaget tas upp under ett möte på Riksnyheterna.  

”På samrådet på Riksnyheterna torsdag kommer vi att ta upp artikeln för diskussion och speciellt vittnesmålen om att personalen inte vågar prata öppet om problemen av rädsla för repressalier", skriver klubben till medlemmarna.

Klubben gör också klart i brevet att en mycket stor del av de uppgifter som presenteras i granskningen har framförts till företaget av Journalistklubbens förtroendevalda. 

När det gäller den omorganisation som pågår på lokala nyheterna har förhandlingar pågått sedan i februari, berättar de. Även där har klubben pekat på flera risker för försämrad arbetsmiljö, särskilt på de nya TV-deskarna.

”Just nu pågår extra risk- och konsekvensanalyser som vi kom överens med företaget om att göra. Journalistklubben kan konstatera att det finns mycket som fortfarande är ofärdigt och en rad rödmärkta risker som ännu saknar handlingsplan. Denna ska komma inom kort enligt företaget”.

När det gäller produktionskoordinatorerna och verksamhetsservice (teknisk personal), som också tas upp i vår granskning, meddelar klubben att de är mitt uppe i förhandlingar om antal produktionsservicetekniker.

”Vi anser att det behövs fler produktionsservicetekniker än vad ledningen föreslagit. Journalistklubben övervakar nu att företaget fullgör sin skyldighet att göra omplaceringsutredningar för alla våra medlemmar inom de roller som försvinner och att samtliga får skäliga omplaceringserbjudanden”, skriver de i brevet.

Redan i går skrev Mikael Kucera, nyhetschef online, ett internt mejl till medarbetare efter Journalistens reportage.

Där berättar Mikael Kucera att en första återkoppling av resultatet av medarbetarundersökningen ”visar på sina håll en positiv utveckling men den visar också tydligt att det finns saker som vi behöver jobba med ur ett arbetsmiljöperspektiv”.

”Jag tar resultatet av medarbetarundersökningen och kritiken i Journalisten på stort allvar. Vissa åtgärder har vi redan påbörjat, vissa saker behöver vi förstärka och fördjupa”, skriver Kucera.   

Mikael Kucera. Foto. Tor Johnsson.

Han skriver också att det är av största vikt för honom att SVT har ett gott arbetsklimat. 

”I Journalisten beskrivs att vi har en kultur där medarbetarna inte vill framför kritik, på SVT i stort och på online i synnerhet medan vi i enkäten får ett annat resultat. För mig är det av största vikt att vi har ett arbetsklimat där vi alla på ett konstruktivt sätt ska kunna återkoppla och säga vad vi tycker. Vi ska också ha ett klimat där alla ska vara trygga med att vi agerar enligt våra rutiner vid kränkningar av olika slag. På SVT råder nolltolerans mot alla former av kränkningar, mobbning, sexuella trakasserier eller annan diskriminering”, skriver han. 

Fler avsnitt
Fler videos