Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Radio hotar stämma Public service

Förra veckan lanserades tidningen Public service på webben och i går kom första numret av papperstidningen. Men nu hotas satsningen av Sveriges Radio: om den inte byter namn tänker SR vidta rättsliga åtgärder.

Förra veckan lanserades tidningen Public service på webben och i går kom första numret av papperstidningen. Men nu hotas satsningen av Sveriges Radio: om den inte byter namn tänker SR vidta rättsliga åtgärder.

Tidningen Public service kallar sig en “dokumentär på papper”. Den har startats av ett kollektiv journalister och fotografer, bland dem Rasmus Malm, Pelle Kronestedt, Fredrik Quistbergh och Abbas Salehi och ska komma ut med fyra nummer per år. Chefredaktör är Ira Mallik och AD Anders Birgersson. I premiärnumret medverkar utöver dessa bland andra Mustafa Can, Malena Rydell, Lars Tunbjörk, Jesper Huor, Lena Granefelt och Martin von Krogh.

Att de tagit namnet Public service har inte fallit i god jord hos public service-företaget Sveriges Radio, som via advokaten Stefan Cahling på advokatbyrån Groth & Co nu skickat ett brev till Anders Birgersson Produktion, som är den firma som registrerat utgivningsbeviset och domänen för Public service. I brevet skriver advokaten: “Det faktum att en enskild aktör i mediebranschen, som inte omfattas av public service-företagens regelverk om publicistiskt och kommersiellt/finansiellt oberoende, kallar sin tidskrift och sin hemsida för Public Service är något som både vilseleder allmänheten och undergräver förtroendet för de verkliga public service-företagens självständighet. “

SR anser att det finns en stor risk att allmänheten förleds tro att tidningen och webben ges ut av SVT, SR eller UR – eller att de “har regeringens tillstånd att bedriva verksamhet i form av Public service och därmed också omfattas av de regler som följer med uppdraget”.

I brevet uppmanas utgivarna att snarast välja ett annat namn. Om detta inte görs omgående kommer advokaten att råda SR attr vidta rättsliga åtgärder, med hänvisning till varumärkeslagens förbud mot användning av vilseledande varukännetecken.

Ira Mallik säger till Journalisten att tidningsnamnet är godkänt och inregistrerat hos Patent- och registreringsverket, men vill i övrigt inte kommentera SRs brev.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos