Gå direkt till textinnehållet

Sveriges ambassadör uppkallad till turkiska UD efter TV-satiren

UPPDATERAD Det senaste avsnittet av SVTs satirprogram Svenska nyheter har väckt ilska i Turkiet. På nyhetssajter och i tidningar kritiseras humorprogrammet och kallas för ”en skam i svensk tv”.

I fredagens avsnitt av Svenska nyheter skämtade programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans krav för att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Sedan byttes programvinjetten ut till ”Kurdiska Nyheter med Kadir Meral”, och den kurdiske komikern och författaren tog över programledarrollen.

Nyhetssajten Internet Haber skriver ”I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdoğan i den statliga kanalen SVT”. Den turkiska tidningen Sabah, som är kopplad till den turkiska staten, kallar programmet för ”en skam i svensk tv” och Kadir Merals skämt för ”skandalösa ord från en PKK-sympatisör”, rapporterar Expressen.

Sveriges ambassadör Staffan Herrström i Ankara har nu kallats upp till turkiska utrikesdepartementet  med anledning av ”förolämpande innehåll” om president Erdogan som sänts i den i svenska statstelevisionen, uppger den statsägda turkiska nyhetsbyrån Anadolu enligt Reuters.

Annons Annons

”Den svenska ambassadören i Ankara har i dag haft samtal på turkiska utrikesdepartementet. Fokus för samtalet var ett inslag om Turkiet i satirprogrammet Svenska Nyheter. Den svenska ambassadören konstaterade att det råder yttrandefrihet i Sverige” skriver svenska UD i en kommentar till Dagens Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos