Svenskar delar mest falska nyheter i Europa

7 september, 2018

Andelen vilseledande nyheter som svenskarna delar i sociala medier förvånar forskarna bakom en internationell studie.

Forskare vid Oxfords universitet har undersökt hur mycket ”skräpnyheter” svenskar delar i sociala medier. Med termen avses medvetet vilseledande eller felaktig information som utger sig för att vara oberoende nyheter, ibland med extrema politiska åskådningar som avsändare.

Forskarna slår fast att Sverige tillsammans med USA placerar sig i topp när det gäller spridandet av vilseledande nyheter, med en fördelning av en falsk nyhet för två riktiga.

Merparten av de falska nyheterna kom från svenska sajter, enligt Oxfordforskarna. Ryska källor stod för mindre än en procent av det som spreds av svenska twitterkonton perioden 8-17 augusti.

Professor Phil Howard som leder the Computational Propaganda Project vid Oxford Internet Institute, säger i ett pressmeddelande att resultaten är anmärkningsvärda:

”Jämfört med de andra stora valen i Europa det gångna året – i Frankrike, Tyskland och Storbritannien – delar svenska användare överlägset flest skräpnyheter.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Ingela Brusberg sön, 2018-09-09 13:05
Skulle vara intressant att få lite exempel

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies