Gå direkt till textinnehållet

Svenska publicister kräver att iranska journalister frisläpps

”Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten.” Det skriver flera svenska publicister i en debattartikel i Aftonbladet och Expressen i dag.

Bland de sju namnen bakom artikeln finns Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, Reportrar utan gränsers Erik Halkjaer samt Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

I debattartikeln listas namnen på minst 23 journalister som gripits under de senaste tio dagarna av landsomfattande protester i Iran. Efter att den iransk-kurdiska kvinnan Masha Amini hittats död i häktet har journalister rapporterat om protesterna.

”De är iranska journalister som gjort sitt jobb, men också utsatts för midnattsräder med insparkade dörrar, utomrättsliga rannsakningar och gripanden, brutala förhör och beslagtagen utrustning. Det må vara vardag i ett av världens absolut värsta länder för journalister, där det knappt råder någon pressfrihet överhuvudtaget. Men de är likt förbannat övergrepp på allt vad yttrandefrihet och allas rätt till information heter”, står det i artikeln.

Annons Annons

Publicisterna betonar vikten av att lokala reportrar kan utföra sitt jobb när utländska medier lyser med sin frånvaro, internet släcks ned och telefonnätet blockeras. Avslutningsvis skriver debattörerna så här:

”Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten. Det iranska folket, liksom omvärlden, har rätt att få veta vad som händer i landet.”

Fler avsnitt
Fler videos