Gå direkt till textinnehållet

Svenska journaliststudenter blåast i Norden

Det är stora attitydskillnader mellan journaliststudenter i de nordiska länderna, enligt en undersökning gjord av en grupp nordiska medieforskare. 70 procent av de norska studenterna röstar på vänsterpartier medan 33 procent av svenskarna röstade på moderaterna.

Det är stora attitydskillnader mellan journaliststudenter i de nordiska länderna, enligt en undersökning gjord av en grupp nordiska medieforskare.

Norska och svenska journalistudenter befinner sig på var sin ytterkant på attitydskalan.

70 procent av de norska studenterna röstar på vänsterpartier medan 33 procent av svenskarna röstade på moderaterna.

Annons Annons

71 procent av de blivande norska journalisterna anser att pressetiken är mycket viktig, men bara 15 procent av de svenska rankar frågan högt.

De danska studenterna skiljer sig från kollegerna i övriga Norden i ett avseende: de är mindre intresserade av att granska makthavare och att kritisera orättvisor.

Rune Ottesen, professor vid Oslo högskola och en av forskarna bakom undersökningen, säger till norska Journalisten att den skillnaden kan förklaras av att det danska journalistförbundet fortfarande organiserar även informatörer. Ottesen har däremot svårt att förklara skillnaden mellan studenterna i Norge och Sverige, två länder som i många avseenden liknar varandra.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos