Gå direkt till textinnehållet

”Svenska åklagare missade chansen”

Trots att det finns en brottsanmälan om brott mot mänskligheten mot Eritreas utrikesminister Osman Saleh ställde svenska åklagare inga frågor när han var i Stockholm i lördags.

I en debattartikel i Journalisten idag skriver Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer och styrelseledamot Björn Tunbäck att svenska åklagare måste ta sitt ansvar i fallet Dawit Isaak.

2020 polisanmälde RSF, tillsammans med Dawit Isaaks svenska jurister samt en rad internationella människorättsjurister och Nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi, flera personer i den eritreanska ledningen för brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall.

Utrikesministern Osman Saleh är en av dem. Trots att anmälan ligger på riksåklagarens bord kunde Osman Saleh den gångna helgen besöka Stockholm utan att svenskt rättväsende passade på att ställa frågor till honom, konstaterar Halkjaer och Tunbäck.

Annons Annons

De pekar också på att tidigare RÅ Anders Perklev redan för fem år sedan slog fast att det är möjligt att pröva och utreda brottsmisstankarna mot Eritreas ledning. ”Hans enda skäl att inte inleda en förundersökning var rädslan att störa UDs arbete med att förhandla loss Dawit Isaak. (…) [E]fter ytterligare fem års resultatlöst arbete för att få Dawit fri håller inte Perklevs argument mot en utredning längre.”

Fler avsnitt
Fler videos