Björn Tunbäck i RSF med en av kampanjerna för Dawit Isaaks frihet. FOTO: Ali Lorestani

”Svenska åklagare missade chansen”

22 oktober, 2021

DEBATT Trots att det finns en brottsanmälan om brott mot mänskligheten mot Eritreas utrikesminister Osman Saleh ställde svenska åklagare inga frågor när han var i Stockholm i lördags.

I en debattartikel i Journalisten idag skriver Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer och styrelseledamot Björn Tunbäck att svenska åklagare måste ta sitt ansvar i fallet Dawit Isaak.

2020 polisanmälde RSF, tillsammans med Dawit Isaaks svenska jurister samt en rad internationella människorättsjurister och Nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi, flera personer i den eritreanska ledningen för brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall.

Utrikesministern Osman Saleh är en av dem. Trots att anmälan ligger på riksåklagarens bord kunde Osman Saleh den gångna helgen besöka Stockholm utan att svenskt rättväsende passade på att ställa frågor till honom, konstaterar Halkjaer och Tunbäck.

De pekar också på att tidigare RÅ Anders Perklev redan för fem år sedan slog fast att det är möjligt att pröva och utreda brottsmisstankarna mot Eritreas ledning. ”Hans enda skäl att inte inleda en förundersökning var rädslan att störa UDs arbete med att förhandla loss Dawit Isaak. (...) [E]fter ytterligare fem års resultatlöst arbete för att få Dawit fri håller inte Perklevs argument mot en utredning längre.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Nisse Schmidt fre, 2021-10-22 17:40
Bra initiativ med David Isaaks plats. Kanske dags att byta namn på Stjärnvägen på Lidingö till David Isaaks gata. Det borde underlätta för den eritreanska ambassaden att slippa stava svenska ordet Stjärnvägen när det gäller ambassadens adress.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies