Gå direkt till textinnehållet

Svenska åklagare måste ta sitt ansvar i fallet Dawit

I helgen besökte en av pressfrihetens värsta fiender Sverige. Han kan dessutom misstänkas för brott mot mänskligheten. Men han kunde vara lugn.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det gäller Eritreas utrikesminister Osman Saleh. I lördags höll han möte för regimtrogna i Stockholm. Tidningen Dagen kunde i veckan beskriva hur Filadelfiakyrkan som hyrde ut lokalen åt det statsbärande PFDJ i enpartistaten Eritrea ångrade sig.

För snart ett år sedan anmälde vi flera personer i den eritreanska ledningen för brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Bland dem utrikesminister Osman Saleh. Anmälan ligger nu hos riksåklagaren. De två åklagare på lägre nivå som hittills behandlat den har sagt att brottsmisstankarna inte går att utreda eftersom Eritrea inte kommer samarbeta.

Om det kan man säga två saker.

För det första struntar de i att den dåvarande riksåklagaren Anders Perklev redan slagit fast att det går. Han har prövat våra tidigare anmälningar och sade att det både fanns anledning och möjlighet att utreda brottsmisstankarna. Hans enda skäl att inte inleda en förundersökning var rädslan att störa UDs arbete med att förhandla loss Dawit Isaak.

För det andra visar helgens besök hur ihåligt åklagarnas argument är. Eritreanska företrädare kommer till Europa med jämna mellanrum. I helgen hade funnits möjlighet att ställa frågor till Osman Saleh. Eller be om hjälp att ställa frågor till presidentrådgivaren Yemane Gebreab som samtidigt var i Tyskland och höll möten. Han finns också med i anmälan. De båda är på resa i Europa.

RÅ Anders Perklevs senaste beslut fattades för fem år sedan. Dawit Isaak sitter kvar. Efter 20 år i fängelse är han och hans kollegor de journalister som hållits fängslade längst i hela världen. Det är enbart den eritreanska ledningens skuld. Men efter ytterligare fem års resultatlöst arbete för att få Dawit fri håller inte Perklevs argument mot en utredning längre.

Den nya anmälan om brott mot mänskligheten är inte bara undertecknad av Dawits svenska jurister. Brottet tillhör den kategori av särskilt allvarliga brott som alla länder har en skyldighet att ingripa mot. Därför står även Nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi, FNs förra högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay, Kanadas tidigare justitieminister Irwin Cotler, förra ordföranden i Afrikanska människorättskommissionen Pansy Tlakula och andra internationella människorättsjurister bakom anmälan denna gång.

För dem är det självklart att Sverige har en skyldighet att ingripa. Att rättsväsendet i alla länder tar sin del av ansvaret är en central del av skyddet för de globala mänskliga rättigheterna.

Hittills har en kammaråklagare och en överåklagare avvisat anmälan eftersom de inte tycker saken går att utreda. Låt oss hoppas att nya RÅ Petra Lundh är grundligare och att inte ger slaget förlorat på förhand.

Erik Halkjaer
ordförande i Reportrar utan gränser

Björn Tunbäck
styrelseledamot i Reportrar utan gränser

Fler avsnitt