Gå direkt till textinnehållet

Svensk Bokhandel nyanställer

Efter en konflikt med chefredaktören för ett år sedan sade branschtidningen Svensk Bokhandel upp tre reportrar. Nu nyanställer tidningen igen.

Efter en konflikt med chefredaktören för ett år sedan sade branschtidningen Svensk Bokhandel upp tre reportrar. Nu nyanställer tidningen igen.

I samband med konflikten uppgav styrelsen att uppsägningarna gjordes för att tidningen skulle arbeta mer med frilansskribenter och mer flexibelt, men det ser den nuvarande chefredaktören inte som det egentliga skälet:

– Jag har bara uppfattat uppsägningarna som en teknikalitet för att lösa konflikten. Hanteringen förra året har jag tusen synpunkter på, men det är främst styrelsens uppgift att svara på de frågorna, säger Lasse Winkler, som tog över efter förre chefredaktörens död i våras, och nyligen blivit ordinarie.

Annons Annons

bryt

Jonas Modig, ordförande i förläggarföreningens styrelse, är på resa och har inte kunnat kommentera nyanställningen, som handlar om en reportertjänst.

– Om det har gått ett år efter en uppsägning har arbetsgivaren normalt rätt att nyanställa igen, säger Leif Palo, ombudsman på Journalistförbundet.

Den nya reportertjänsten har gått till Lars Schmidt, frilans från Göteborg, som tidigare bland annat jobbat på tidningen Upp & Ner.

bryt

På frågan om vad chefredaktören vill göra med tidningen säger Lasse Winkler att han inte gärna gör stora deklarationer, men pekar på arbete med PR och tidningens rykte som huvuduppgifter:

– Att stärka varumärket är en huvuduppgift. Vi ska synas mycket mer. Tidningen har som jag ser det i grunden tre uppgifter: att bevaka branschen, att kritiskt granska den och att nå övriga medier så att de följer upp våra artiklar.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos