Svekdebatt och hopp i Sundsvall
Bland många anställda på Dagbladet kändes det som ett hugg i det socialdemokratiska hjärtat då de fick beskedet att konkurrenten Sundvalls Tidningen blir huvudägare av tidningen. Men på samma gång är de medvetna om att det kanske var enda sättet att trygga tidningens framtid.
Bland många anställda på Dagbladet kändes det som ett hugg i det socialdemokratiska hjärtat då de fick beskedet att konkurrenten Sundvalls Tidningen blir huvudägare av tidningen. Men på samma gång är de medvetna om att det kanske var enda sättet att trygga tidningens framtid.
De som jobbat länge på Dagbladet är luttrade. Tidningen har flera gånger dömts ut som en liten lokaltidning utan framtid. Men Dagbladet har alltid rest sig upp i sista ronden, borstat av sig dammet, spottat i nävarna och kommit igen. De senaste tre åren har upplagan ökat med 20 procent, den största ökningen bland landsortstidningar, och gått med några miljoner i vinst. Då kommer beskedet att konkurrenten Sundsvalls Tidning köper 91 procent av aktierna i Dagbladet.
– Det är klart att det känns i hjärtat att bli uppköpt av konkurrenten. Men jag ser det ändå som positivt. Genom köpet säkras Dagbladets långsiktiga fortlevnad, säger Alf-Åke Runering, reporter på Dagbladet.
bryt
De flesta på redaktionen verkar acceptera att Dagbladet inte i längden kan klara sig på egen hand, att tidningen behöver en ägare som har ekonomiska muskler att rida ut en eventuell ekonomisk svacka i framtiden. Det är det symboliska som smärtar mest, att Sveriges äldsta arbetartidning nu givit upp och låtit sig övertas av en borgerlig tidning.
– Det känns som ett förräderi att ägas av konkurrenten, säger reportern Tord Lundgren.
För några år sedan flyttade Dagbladet från Köpmangatan i centrala Sundvall till nya lokaler. Redaktionen har utsikt över hamnen där stuvare i början av 1900-talet samlade ihop pengar så att det första numret av Dagbladet kunde tryckas.
När Tord Lundgren möter läsare på stan är det många som beklagar sig och undrar hur det ska gå med tidningen och hur de på redaktionen mår. Gamla läsare uppfattar det som ett svek att majoritetsägaren från årsskiftet kommer att vara den borgerliga pressen.
– När de ser att tidningen ser likadan ut, att Dagbladet fortfarande är vass och uppkäftig, hoppas jag att de kommer att lugna sig, säger Tord Lundgren.
Hans-Göran Engström, journalistklubbens ordförande på Dagbladet, sitter med i tidningsstyrelsen och var med om att ta beslutet att aktiemajoriteten skulle säljas till Sundsvalls Tidning.
– Det var med tungt hjärta jag tog beslutet, som var enhälligt. Men det var enda sättet att garantera att tidningen fortsätter att komma ut, säger Hans-Göran Engström.
bryt
Många på tidningen blev chockade över beskedet förra veckan som kom utan några formella MBL-förhandlingar. Det var inte det besked man hade väntat sig eftersom Dagbladet de senaste åren gått med ett par miljoner i vinst per år och upplagan har ökat stadigt från 9 900 exemplar år 1999 till ungefär 12 100 år 2002. Många var förvånade att beslutet om att sälja aktiemajoriteten kom i en tid då tidningen rider på en framgångsvåg. Men enligt Hans-Göran Engström är de goda åren snart över. Nästa år räknar ägarna med ett nollresultat och de kommande åren med förlust.
– Dagbladet skulle få enorma ekonomiska problem om tre, fyra år, säger Hans-Göran Engström.
Ann-Marie Sjöström, redigerare på Dagbladet, tror att avtalet är ett sätt att rädda tidningens fortsatta framtid, trots att den för tillfället går bra.
– Det svänger snabbt i tidningsbranschen. Jag tycker beslutet verkar vettigt. Vi är en liten tidning och klarar oss inte på egna ben, säger Ann-Marie Sjöström.
bryt
Avtalet med Sundsvalls Tidning är på tio år. De första åren får Dagbladet ett avkastningskrav på tre procent. Om tre år ska avkastningen vara sex procent, lika hög som andra tidningar inom Gefle Dagbladet-koncernen, som äger Sundsvalls Tidning. I dag har Dagbladet en avkastning på ungefär två och en halv procent.
– Jag tror inte att ägarna blandar sig i vår verksamhet om vi går med vinst. Den nya majoritetsägaren kommer inte att synas på redaktionsgolvet, säger nyhetschef Arne Åkerlund.
Avtalet på tio år tolkar Arne Åkerlund och Hans-Göran Engström som att Dagbladets utgivning är säkrad fram till år 2014.
Men Sundvalls Tidnings VD, Hans Westin, säger till Dagbladet att det inte finns någon garanti för fortsatt överlevnad. Han förklarar dock att de inte har köpt tidningen för att lägga ner den, utan för att utveckla den.
bryt
Dagbladets politiske redaktör Svante Säwén är lite besviken på att Journalisten inte har kontaktat Dagbladet tidigare, när tidningen hade medvind och upplagan ökande, utan först när konkurrenten blir huvudägare.
Han påpekar att när Dagbladets samarbete med Nya Norrland sprack år 1999 trodde många att det var nådastöten för Dagbladet. Nya Norrland slogs i sin tur ihop med Västernorrlands Allehanda och blev Tidningen Ångermanland. Men istället för att dricka gravöl över Dagbladet blev det Tidningen Ångermanland som fick problem.
– Jag tror att Gefle Dagblads-koncernen har tagit lärdom av Tidningen Ångermanland och är måna om att bevara två starka varumärken: Sundsvalls Tidning och Dagbladet, säger Svante Säwén.
Han tror också att Dagbladets positiva utveckling är en av orsakerna till att Sundsvalls Tidning nu är intresserad av att bli majoritetsägare. År 1999 fanns det inte några sådana signaler.
bryt
Dagbladets ansvarig utgivare och VD Åke Härdfeldt medger att det är bättre att göra upp ett avtal då en tidning går bra, eftersom man då har en bättre förhandlingsposition och lättare kan få igenom sina krav.
– Nu har vi fått igenom att det ska vara full konkurrens på redaktionen, annonser och upplagan, vilket var saker som vi värnade om, säger Åke Härdfeldt.
Ett alternativ att trygga Dagbladets fortlevnad hade varit att uppmana LO att gå in med mera pengar: majoriteten av aktierna i Dagbladets moderbolag AB Nya Norrland/Dagbladet ägs av LO. Men efter att LO brännt sig på flera tidningsaffärer på 70- och 80-talet var det ingen som trodde att LO skulle vara intresserad av att satsa pengar på Dagbladet. LO försökte inte ens rädda Arbetet i Malmö och Göteborg. Därför började Dagbladets ägare leta efter lokala lösningar.
– Problemet var att LO gick in i tidningar när de hade ekonomiska problem, när tidningarna var i en neråtgående spiral. LO skulle ha gått in när tidningarna hade en positiv utveckling, säger Svante Säwén, som hade önskat att LO hade satsat pengar i Dagbladet.
– Kan man inte få det bästa, får man nöja sig med det näst bästa, som detta är, säger Svante Säwén.
bryt
Det finns de på redaktionen som anser att arbetarrörelsen svek tidningen.
– Det är ett känt faktum att LO fullständigt skiter i medier. Jag tycker att arbetarrörelsen borde ha behållit oss, haft oss som ett exempel på att arbetarrörelsen faktiskt kan driva tidningar, säger reportern Anders Moverare, som är besviken på att Dagbladet aldrig ordentligt fick chansen att fortsätta som en självständig tidning.
Enligt avtalet kommer Dagbladet att behålla en självständig redaktion, sin ledarsida och politiska profil. Tidningen kommer också att ha en egen försäljning av annonser och abonnemang. Tidigare hade Dagbladet ett samarbetsavtal med Sundsvalls Tidning om textannonser. Men nu återtar Dagbladet den fulla kontrollen över annonsförsäljningen.
Däremot kommer tidningarna att samarbeta om teknik, ekonomi och administration, som de hoppas ska ge besparingar på två miljoner nästa år. Administration och ekonomi kommer att skötas av Sundsvalls Tidning och två, tre tjänster på Dagbladet försvinner.
Redan nu finns det ett samarbete när det gäller tryckning och distribution. Sundsvalls Tidning ser därför en vinst i att dela på tryckkostnaderna och distributionen av tidningarna.
Men för redaktionen är det viktigaste att det fortfarande kommer att råda konkurrens mellan redaktionerna.
– Vi kommer att fortsätta att konkurrera med Sundsvalls Tidning om nyheter. Det är min enda drivkraft, att ha bra nyheter, säger Anders Moverare.
– Om tidningen blir ännu bättre och vi får behålla jobben. Då är allt frid och fröjd, säger Tord Lundgren.
pj@journalisten.se
Fakta/Strukturaffärer
Sundsvalls Tidning ägs av Gefle Dagblads Förvaltnings AB, som i sin tur ägs av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad (70 procent) och Stiftelsen Pressorganisation (30 procent). Gefle Dagblads Förvaltnings AB äger också 22 procent av Liberala Tidningar, där bland annat Nerikes Allehanda ingår.
Sundsvalls Tidnings köp av en aktiemajoritet i Dagbladet från Tidnings AB Nya Norrland Dagbladet är den senaste i en lång rad strukturaffärer på den svenska dagstidningsmarknaden. I boken Den skånska modellen skriver medieforskarna Lars Nord och Börje Alström att ”nästan överallt i Sverige där det förut funnits två konkurrerande tidningsföretag har det i dag skett eller kommer att ske olika former av samverkan eller sammanslagningar. Blott på fyra platser i Sverige har inte sådana diskussioner så vitt offentligt känt förts: Kalmar, Karlskrona, Karlstad och Falun”.
Här en genomgång av vad som hänt de senaste åren:
Strax före jul i fjol togs beslutet att Eskilstuna-Kuriren skulle köpa 95 procent av aktierna i lokalkonkurrenten Folket, sedan Folket varit akut nedläggningshotad.
I december i fjol skaffade Västerbottens-Kuriren sig en aktiemajoritet – 91 procent – i Västerbottens Folkblad. VK var sedan tidigare hälftenägare och tidningarna hade redan tryck- och distributionssamarbete. Västerbottens-Kuriren ägs av stiftelsen VK Press.
I Gävle har fusionen mellan Gefle Dagblad och Arbetarbladet planerats i snart ett år. Tidningarna ska slås ihop i det gemensamma bolaget Gävletidningar AB. En gemensam nyhetsbyrå bildas, Gävle Nyhetsbyrå AB, med bland annat en gemensam sportredaktion.
Norrländska Socialdemokraten och Piteå-Tidningen beslöt i oktober i fjol att samverka på alla områden utom försäljning och redaktion. PT trycks sedan i mars i Luleå. Tidningarna har också gemensam annonsproduktion, prenumerationsadministration, IT-verksamhet och kundtjänst.
I september i fjol köpte Nerikes Allehanda de mindre konkurrenterna Nya Örebro Kuriren och Karlskoga Kuriren. I augusti i år beslutades att de båda tidningarna ska placeras i ett nytt bolag tillsammans med Bergslagsposten och att en omfattande redaktionell samproduktion ska ske, när Nya Örebro Kuriren förvandlas till en edition av Karlskoga Kuriren.
Förra våren slutfördes fusionen i Skåne mellan Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda (de två sistnämnda fusionerade redan 1989) i det nya bolaget Skånemedia, ägt av Bonnier.
I februari 2002 köptes Nya Ludvika Tidning av Dalarnas Tidningar. DT var tidigare hälftenägare, men köpte nu ut NLT av Nerikes Allehanda-koncernen. I DT ingår nu fem lokaltidningar. Från september i år är lokaltidningarna förvandlade till editioner av Dalarans Tidningar, men med bibehållna titlar.
I mars 2001 togs beslutet att fusionera Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona Posten till en tidning med tre olika utgåvor, där de gamla titlarna kvarstår. Ägandet i det nya bolaget fördelades lika mellan HD-familjen Sommelius och NWT-familjen Ander.
Hösten 2001 lades Hälsinglands Tidning ned. De berörda journalisterna gick över till Ljusdals-Posten och Hudiksvalls Tidning (samtliga i koncernen Hälsingetidningar), som samtidigt ökade sin utgivning från fem till sex dagar i veckan.
Våren 2000 köpte Norrköpings Tidningar lokalkonkurrenten Folkbladet. Tidningarna ryms nu i ett bolag, men med separata organisationer för teknik, annonser och redaktion. Norrköpings Tidningar heläger sedan 2002 Norrbottens-Kuriren.
År 2000 lades också Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda ner, för att ersättas av Tidningen Ångermanland. Ägare till tidningen är Gefle Dagblads Förvaltnings AB.
På Gotland genomfördes 1999 en fusion mellan Gotlands Tidningar (som i sin tur var en fusion mellan Gotlands Folkblad och Gotlänningen) och Gotlands Allehanda i bolaget Gotlandspress AB, som ägs till 80 procent av Norrköpings Tidningars Förlags AB och till resterande delar av Stiftelsen Gotlandspress och Gotlands Tidningar. I det nya bolaget samarbetar tidningarna om ekonomi, annonser, administration och teknik, men med bibehållna redaktioner.
mj@journalisten.se