FOTO: Tor Johnsson

Svekdebatt i kongressens slutskede

12 april, 2018

Journalistkongressen 2018 Försämringen av uppsägningstiderna i det senaste kollektivavtalet för dagspressområdet ledde till svekdebatt i slutskedet av kongressen. Flera ombud yrkade att förbundet i den kommande avtalsrörelsen inte skulle få gå med på ytterligare försämringar – men kongressen gick på förbundsstyrelsens linje och avslog yrkandet.

En motion från Nordvästra Skånes journalistklubb om att värna anställningstryggheten och uppsägningstiderna vållade svekdebatt i slutet på kongressen. Bakgrunden är den försämring av uppsägningstiderna på dagspressområdet som Journalistförbundet gick med på i förra årets avtalsrörelse.

– Det var ett solklart svek. Avtalskonferensen var överens om att uppsägningstiderna inte skulle försämras, sedan blev det så ändå, säger Jan Spångberg, ordförande i Expressens journalistklubb, till Journalisten.

Margaretha Levin Blekastad, ordförande i Promediaklubben, och Johanna Saldert, ordförande i Dagens Industris journalistklubb vittnade om effekterna av förändringen, och beskrev det som hände i avtalsrörelsen som ett svek.

– Vi fick ett helsicke lokalt, och vi hade jättesvårt att försvara det, sade Johanna Saldert från talarstolen.

Flera av ombuden ville att kongressen skulle låsa avtalsdelegationen till ett kongressbeslut att inte gå med några ytterligare försämringar av uppsägningstiderna.

Förbundsstyrelsen menade att det var otaktiskt att låsa avtalsdelegationen vid ett sådant beslut eftersom det skulle försämra utgångsläget i förhandlingen. Förbundsstyrelsens förslag att i stället skicka frågan med yttranden till avtalskonferensen vann omröstningen genom acklamation.

Journalistkongressen 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies