Gå direkt till textinnehållet

SvDs korrespondent lämnar Kina

SvDs korrespondent Ulrika Engström lämnar Kina. Censuren är en bidragande orsak.

SvDs korrespondent Ulrika Engström lämnar Kina. Censuren är en bidragande orsak.

– Jag har blivit hotad många gånger och arresterad och förhörd. Det finns fortfarande ingen pressfrihet att tala om i Kina.

Vem som ska ta över efter Ulrika Engström, som flyttar hem i höst, är fortfarande oklart. Men Svenska Dagbladets utrikeschef Lars Ryding säger att tidningen ska fortsätta med sin bevakning, även om läget är komplicerat.

Annons Annons

– Att det är så oerhört tungjobbat i Kina, att man måste skaffa tillstånd för allting, det är ju också en form av censur. Och ett stort bekymmer.

Ulrika Engström poängterar att situationen för henne ändå är mycket bättre än för kinesiska journalister.

– De är helt utelämnade till nya restriktioner och dessutom blir de kontrollerade och censurerade före tryckning eller sändning.

En obehaglig upplevelse för Ulrika Engström var när hon besökte en by där folket gjort uppror mot miljöförstöring. Hon korsförhördes under åtta timmar av säkerhetspolisen, eftersom hon ”inte hade tillstånd att rapportera från den provinsen”.

– Jag vägrade att erkänna att jag gjort något fel. Till slut fick jag lämna i från mig foton och anteckningar. Men med västerländska medborgare går det inte länge än så. I stället hotar de kinesiska medborgare.

Ändå säger Ulrika Engström att en svensk journalist i princip kan rapportera hem om allt – bara det inte väcker för stor uppmärksamhet.

– Jag har tvekat att skriva om Falungong, vilket inte känns rätt med tanke på alla mord och arresteringar som skett av tusentals sektmedlemmar.

Trots allt ser Ulrika Engström en ljusning:

– Överlag har journalister fått mer och mer frihet. Hela mediesektorn har genomgått en stor liberalisering de senaste åren.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos