Gå direkt till textinnehållet

SvDs frilansrecensenter har fått nog – kallar till manifestation

Frilansstriden når nu SvD – som inte höjt arvoden på 20 år. Under fredagen planeras en manifestation utanför redaktionen.

Den ersättning hos frilansare inom kulturkritik får hos SvD motsvarar en heltidslön på 11 000 kronor före skatt. Nu har de, likt DNs frilansare tidigare i år, fått nog. På fredag tänker de demonstrera utanför redaktionen. 

Under en längre tid har det pågått förhandlingar mellan Svenska Dagbladet och ett 50-tal frilansare om höjda arvoden. Men dessa har nu strandat, skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande. Därför kommer en manifestation att hållas utanför Schibstedhuset, vid Centralstationen i Stockholm, där Svenskans redaktion ligger.

”Schibsted går med vinst, och det går bra för SvD kultur, vilket ledningen varit noga med att framhålla. Då är det särskilt iögonfallande att kritikerna som står för huvudparten av innehållet i SvD kultur inte ges rimliga förutsättningar att utföra sitt arbete”, skriver Journalistförbundet. 

Enligt Journalistförbundet har ersättning till de som skriver kulturkritik i tidningen inte höjts på 20 år, förutom en symbolisk justering som skedde under våren. Enligt frilanskalkylatorn, en tjänst från Journalistförbundet som räknar ut vad frilansarvoden motsvarar i vanlig lön, motsvarar ersättningen för SvDs frilansare en månadslön på 11 000 kronor per månad. I samma hus som SvD sitter Aftonbladet, och där får frilansarna dubbelt så mycket betalt, skriver facket. 

Nyligen tog tidningens kulturchef Lisa Irenius steget upp och blev chefredaktör för tidningen. Hon har avböjt en muntlig intervju med Journalisten men lovat att återkomma via mejl.

Under våren riktade även DN Kulturs frilansmedarbetare krav mot tidningen om högre arvoden. Då svarade kulturchefen Björn Wiman att deras arvoden låg högre än snittet i branschen och att de höjt under de senaste åren. Enligt Björn Wiman gjorde tidningen en höjning av arvodena för recensioner med 5 procent den 1 november i år. 

”Det är en naturlig höjning i ljuset av den ekonomiska utvecklingen i samhället. Den kvalificerade kritiken är viktig på DN och det ska avspeglas i anständiga arvoden till våra skickliga och kunniga medarbetare”, skriver han i ett mejl till Journalisten. 

Fler avsnitt
Fler videos