SvD fälls för artikel
om HQ-härvan

9 februari, 2016

MEN-beslut SvD fälls av PON för en artikel om HQ-härvan. PO anser att Mats Qviberg inte får svara på anklagelser som görs i artikeln. 

Fällningen gäller en artikel med rubriken HQ polisanmäler Qviberg med son, som handlar om efterdyningarna efter HQ-härvan och som publicerades förra året. Anmälaren anser att Svenska Dagbladet på flera punkter har förmedlat en stark nedsättande bild av Mats Qviberg och bland annat att tidningen inte har sökt honom för att kommentera påståenden som görs i artikeln. Anmälaren har också reagerat på att tidningen tryckt ett citat som refererar till Mats Qviberg som ”halvt vansinnig” som kommer från en motpart i en rättslig tvist.

Tidningen har bestridit anmälarens klagomål och svarar att upprepade försök gjorts att kontakta honom. Angående citatet om huruvida Qviberg är vansinnig så hänvisar SvD till att citatet i sin helhet refererar till en känd historisk språkgroda: Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare. Jag kan inte annat än att beklaga Mats Qvibergs öde.

Allmänhetens Pressombudsman, PO, anser att det är problematiskt att tidningen väljer att publicera citatet eftersom parterna är inblandade i en rättsprocess och att det är svårt för Qviberg att försvara sig mot flera av påståendena på grund av den rådande situation.

PO anser att Qviberg utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada och av den anledningen kan Svenska Dagbladet inte undgå pressetiskt klander. Pressens Opinionsnämnd, PON, instämmer i POs bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies