Gå direkt till textinnehållet

Svaret på kulturbråket i Hälsingland: fem nya skribenter

De fyra lokaltidningarna i Hälsingland satsar på fem kulturskribenter för att täcka den lokala kulturen.

Som Journalisten rapporterat gick regionala kulturskapare i höstas ut och kritiserade att de Bonnierägda Hälsingetidningarna inte längre har en kulturredaktör. När den tidigare redaktören Christina Busck gick i pension i juni 2022 försvann rollen som kulturredaktör för HT, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren och Ljusdals-Posten. Tidningarna ”sviker sitt uppdrag”, menade 16 kulturskapare, och satte startskottet för en debatt om kulturbevakningen i länet.

Sedan dess har de fyra hälsingetidningarna kontrakterat fem kulturskribenter: Samantha Ohlanders, Therese Bonnevier, Po Tidholm, Christina Busck och Annika Hammer.

– För att vi ska ha en kulturbevakning med verkshöjd har vi städslat ett antal röster och pennor, som med jämna mellanrum skriver om aktuella kulturhändelser. Det kan vara nationella som har bäring lokalt, eller strikt lokala saker, säger Tomas Froms, chefredaktör för Ljusnan i Bollnäs.

Annons Annons

– Det var väl vad det blev.

Satsningen är gemensam för HT, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren och Ljusdals-Posten, och innebär en publicering varannan eller var tredje vecka, enligt Tomas Froms.

Fler avsnitt
Fler videos