Gå direkt till textinnehållet

Studenter bakom MKB-avslöjandet

Det var två studenter på journalistutbildningen vid Lunds universitet som stod bakom Sydsvenskans avslöjande av hur Malmös kommunala bostadsbolag, MKB registrerat tusentals personer i ett hemligt register.

Det var två studenter på journalistutbildningen vid Lunds universitet som stod bakom Sydsvenskans avslöjande av hur Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, registrerat tusentals personer i ett hemligt register, med känsliga och kränkande uppgifter om bostadssökande och hyresgäster.

Avslöjandet om registret är hämtat från en C-uppsats gjord av studenterna Jens Mikkelsen och Andreas Persson. Strax före jul sålde de materialet till Sydsvenskan. Reportrar på Sydsvenskan, framför allt Dan Ivarsson och Olof Westerberg, grävde sedan vidare och i fredags, något försenat i tsunamikatastrofens spår, inleddes publiceringarna.

Det är andra gången som ett jobb under studietiden av Mikkelsen och Persson orsakat stora rubriker. Förra gången var när de i Skånemedias tidningar i juni avslöjade hur lätt det var att valfuska i EU-valet.

bryt

Hur gick det till när ni började gräva om MKB?

– Vi fick tag på registret. Hur vill jag inte gå in på, men det var via kontakter. Sedan började vi nysta i det hela, säger Jens Mikkelsen.

bryt

Förstod ni på förhand hur stort det här skulle bli?

– Vi fattade att det skulle bli uppståndelse, men kanske inte så här mycket. Men det beror mycket på att Sydsvenskans reportrar gjort ett väldigt bra jobb med att nysta vidare och få fram nya saker, säger Jens Mikkelsen.

De båda studenterna är nu ute på praktik under våren – Andreas Persson på Sydsvenskan och Jens Mikkelsen på Skånska Dagbladet. Sedan ska de börja söka jobb, efter att magisterexamen är klar.

bryt

Blir det lättare efter det här?

– Ja, det är väl hyfsad reklam, både för oss och för utbildningen i Lund i stort. Men vi har inte fått några erbjudanden än, säger Jens Mikkelsen.

bryt

Vad fick ni betalt för scoopet?

– 15 000, tillsammans. Det blir väl som en termins studielån, knappt.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos