Gå direkt till textinnehållet

Stridsåtgärderna har trätt i kraft

Efter att Journalistförbundet sade nej till medlarnas bud har nu arbetstidsblockaden trätt i kraft på ett 70-tal tidningar. Ungefär 2 200 journalister berörs.

Efter att Journalistförbundet sade nej till medlarnas bud har nu arbetstidsblockaden trätt i kraft på ett 70-tal tidningar. Ungefär 2 200 journalister berörs.

Blockaden innebär att journalisterna vid de berörda medieföretagen inte får arbeta mer än åtta timmar per dygn och 40 timmar per vecka. Inga schemaändringar får genomföras.

Om inget avtal träffas trappas konflikten upp stegvis med början måndagen den 20 augusti.

Annons Annons

– Vi har varit beredda att diskutera och kompromissa och sträcka oss mycket långt men medlarna återkom med i stort sett samma bud som tidigare. Inte heller den här gången har de lyckats presentera lösningar som tillgodoser våra mest grundläggande krav för att motverka lönestagnationen för journalister med många år i yrket, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Björn Svensson, förhandlingschef och vice VD på Tidningsutgivarna säger att det är märkligt, beklagligt och svårbegripligt att Journalistförbundet ännu en gång säger nej till medlarnas bud.

– Vi har inom ramen för medlingen mött Journalistförbundet på en rad punkter: låglönesatsningar för äldre medarbetare, ökad trygghet och högre ersättning för nattarbete.

Journalistförbundet har krävt minst 25 000 kronor i månaden för dem som jobbar 15 år på en tidning. Björn Svensson menar att ett sådant krav vore att gå ifrån ett individuellt lönesystem till ett tariffsystem.

– Dessutom skulle det medföra mycket höga kostnader för ett antal medieföretag, säger han.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt