Striden om otryggheten på SVT: Vad händer nu?
Den senaste veckan har tuff kritik riktats mot SVT för deras sätt att hantera sina tillfälligt anställda och frilansar. Det handlar om upprop bland de egna medarbetarna, debattartiklar från före detta profiler och en fackklubb som kallar deras personalpolitik för ”ansvarslös”. Samtidigt är det här inte en ny fråga. I åratal har Journalisten rapporterat om missnöjda medarbetare och fackliga larmrapporter. Nu lovar ledningen att se över problemet – men vad talar egentligen för att det blir annorlunda nu?
Bollen sattes i rullning efter att Daniel Sjölin skrivit en debattartikel i Expressen som han dagen efter utvecklade sitt resonemang kring i en intervju med Journalisten. I onsdags kom det också ett stort upprop från över 40 medarbetare vid SVT Kultur som gått ihop för att få företaget att reagera.
Även fackklubbens ordförande på SVT Hanna Nyberg och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert har uttalat sig kritiskt och menar att SVTs personalpolitik är ”ansvarslös och närmast lättsinnig inför att det finns otaliga människor i mediebranschen som kan vittna om samma känsla av orättvisa och otrygghet som Daniel Sjölin och Lina Thomsgård”.
Samtidigt är det här en fråga som är långt ifrån ny. I åratal har exempelvis Journalisten rapporterat om kritik mot samma personalpolitik med larm från tillfälligt anställda och fackklubben. Men mycket lite har hänt. Här är bara några urval ur Journalistens arkiv de senaste åren:
- Maj, 2017. I den här artikeln berättar Magnus Nilsson, som har jobbat på SVT sedan 2008, att han ska bli utlasad – efter att ha sagt nej till chefernas förslag att byta fack till Unionen. ”Det finns en anställningsfobi”, menar fackklubben då.
- Februari, 2017. I reportaget Därför är det så tyst vittnar ett stort antal medarbetare att de otrygga anställningarna gör det svårare för nya medarbetare att våga ställa sig upp på ett morgonmöte och delta i debatten.
- September, 2016. Efter att ha jobbat i över tio år på SVT Umeå utan fast anställning fick Desirée Kemi-Wikzén veta att hon inte längre behövdes. Men precis när hon skulle sluta ändrade sig arbetsgivaren – nu tillsvidareanställs hon. "Jag är omtumlad, jag tror inte att jag har fattat det än.", säger hon.
- Juni, 2014. "SVTs vikarier måste använda sina egna mobiler", enligt ett förslag från ledningen. Journalistklubben på SVT protesterar och har begärt förhandlingar.
- Februari, 2013. Vem tjänar på otrygga jobb? Det vill journalistklubbarna på SVT, SR, UR och TV4 att de anställda vid bolagen ska fråga sina chefer när de sjösätter en kampanj mot otrygga journalistjobb. "Vi vill lyfta frågan om otrygga jobb igen – det är inte första gången", säger Ulrika Hyllert, då ordförande för SR-klubben.
- Sep 2010. SVTs VD Eva Hamilton besvarar ett protestbrevet hon har fått från sina egna anställda angående villkoren för medarbetarna från bemanningsföretag. ”SVTs anställer vid permanenta behov, men årets pucklar är temporära”, menar Hamilton då.
Vad är det egentligen som säger att det kommer bli annorlunda denna gång? Vi ställer frågan till fackklubbens ordförande Hanna Nyberg. Hon menar att det som talar för detta, är att problemen nu uppmärksammas brett och inte bara i branschmedier.
Hanna Nyberg, klubbordförande på SVT. Foto: Tor Johnsson.
– Det är sant att det inte är en ny fråga, till exempel har klubbens alla uttalanden från de senaste årsmötena handlat om otrygga jobb. Ett av våra första samtal med företaget med mig som nytillträdd klubbordförande handlade också om detta. På flera ställen i landet är det nu svårt att hitta personer som vill jobba under de här förhållandena, säger Hanna Nyberg.
Framför allt är det SVT Kultur som fått tuff kritik den här gången. I tisdags hölls ett personalmöte på SVT där frågan togs upp, och i en intervju med Dagens Nyheter säger Andreas Bedinger, divisionschef för allmän-tv, att hans upplevelse är att vi har en aktiv och bra dialog både med medarbetare och med facket. ”Vi tittar också sedan en tid tillbaka på möjliga förbättringar kring arbetsmiljö och personalbemanning inom det område som medarbetarna relaterar till”, säger han till DN.
För Journalisten utvecklar han resonemanget.
– Konkret betyder det att jag har gett ett uppdrag till chefen för avdelningen, men också till andra nyckelpersoner och medarbetare som ska titta på hur arbetet kan se ut framåt. Men också hur det ska organiseras och vilka arbetssätt SVT behöver ha. Det större perspektivet är hur man kan samarbeta mellan olika avdelningar med nyhetsverksamheten, och hur man ska hjälpas åt för att skapa en arbetsmiljö som man är nöjd och glad med, som gör att man kan leverera och må bra. SVT Kultur levererar redan starka program, med många kompetenta medarbetare, så det finns också mycket positivt. Men i de här frågorna jag nämnde finns det potenial för oss att skruva på det, säger Andreas Bedinger.
Betyder det här att ni kommer fastanställa mer? Det är ju exempelvis det fackklubben vill och har varit tydliga med i åratal?
– Det finns inga förhandsbesked eller beslut kring anställningar eller organisation, det är det vi ska titta på nu. Jag tror det kommer att komma förslag och landa i slutsatser som leder till vissa förändringar. Vissa förändringar kommer att vara populära och andra slutsatser kommer att vara mindre populära, säger Andreas Bedinger.
Så du kan inte säga redan nu att det blir fler trygga anställningar?
– Nej det kan jag inte, det finns inget förhandslöfte om någonting egentligen. Det finns en ärlig intention att titta på verksamheten som också är lite specifik på den här avdelningen eftersom den innehåller både specifik nyhetsverksamhet i och med Kulturnyheterna, men också det vi kallar allmän-tv. Vilket skapar bra potenial men också vissa utmaningar.
Andreas Bedinger. Foto: SVT
Samtidigt är den här frågan långt ifrån ny. Vi har rapporterat om larm från fackklubben och ett otaligt antal tillfälligt anställda som är missnöjda hos er under år. Varför skulle det bli annorlunda denna gång? Lite har hänt hittills fast det kommit olika typer av löften från SVT-ledningen tidigare?
– Jag är tydlig med att jag inte kan ge några löften kring bemanningen i det här läget. Jag tror vissa saker kommer att förändras men så vitt jag kan bedöma det så kommer SVT inte ändra uppfattning kring hur vi tolkar vårt uppdrag, vilket är att tillgodose publikens behov av mångfald och olika perspektiv. Det bygger på att vi behöver olika former av anställningar. Det jag lovar är att vi nu ska se över hur vi kan vara tydliga med hur vi ser på de här förutsättningarna. Hur vi kommunicerar det, och hur vi vill tillämpa de här tillfälliga anställningarna. Vi får veta vilka program som ska göras under sensommaren varje år och då ser vi redan över bemanningen kontinuerligt, vilket gör att vi både ökar och minskar den fasta bemanningen över tid.
Samtidigt har ni under många år alltid haft ett stort antal tillfälliga anställningsformer, även om de ökat ibland och minskat lite ibland?
– Jag förstår den problematiken, men min upplevelse är att kärnan handlar om hur SVT klarar av att hantera den balansakten. Det kan handla om hur stor del som är fast anställda i vissa sammanhang, men det kan också handla om hur man hanterar och kommunicerar kring bemanningen både mot fackklubben och enskilda individer. Att mixen av fasta anställningar och tidsbegränsade anställningar och frilansar kommer finnas kvar är jag övertygad om. Det handlar om hur vi kan förklara den balansakten. Ibland har SVT varit sämre på det, det håller jag med dig om.
Vad spelar det för roll att det nu inte bara är fackklubbar och vanligt fotfolk på SVT som larmar om detta? Nu är det kändisar som Daniel Sjölin, Jessika Gedin och kvällstidningsrubriker?
– De löften jag har berättat om de sista dagarna hade jag redan börjat berätta om för medarbetare och chefer innan. Jag har fått kommentera det här nu eftersom jag har fått frågor om det. Såklart har den ökade diskussionen och skriverierna du refererar till satt ljus på den här frågan, och jag har försökt beskriva och förklara hur jag ser på den.