Gå direkt till textinnehållet

SVTs Eva Hamilton svarar: Ett extremt år

SVTs VD Eva Hamilton har besvarat protestbrevet mot villkoren för medarbetarna från bemanningsföretag. SVTs anställer vid permanenta behov, men årets pucklar är temporära, menar hon.

SVTs VD Eva Hamilton har nu besvarat på den växande listan med SVT-medarbetare som protesterar mot behandlingen av medarbetare från bemanningsföretag.

I ett skriftligt svar till medarbetarna framhåller hon fem förklaringar till att budgeten blivit ansträngda av stort intag av bemanningspersonal:

– Att 2010 har varit ett extremt år, med OS, bröllop, riksdagsval.

Annons Annons

– Att Nobelsändningarna kommer att kräva tillfälliga intag i slutet av året.

– Att somrarna innebär en ökad arbetsbelastning.

– Att tillfällig personal kallas in när ordinarie lånats ut.

– Sjukdom och annan frånvaro med kort varsel.

Eva Hamilton säger sig i brevet veta att man ständigt har behov av ersättare vid pucklar, men säger att SVT inte har råd att betala för att anställa de motsvarande cirka 20 medarbetare som behövs under fyra månader per år.

Skulle vi därtill ha bemannat med fasta anställningar för att klara behoven under 2010 så handlar det om kanske ett fyrtiotal nya anställningar som det inte finns behov av efter att ´valfolket´ och ´bröllopsfolket´ återvänt till sina ordinarie jobb."

Hon menar dock att SVT verkligen har anställt när det har funnits ett långsiktigt behov av tjänster. Hamilton säger sig inte vilja riskera en ny neddragningscirkus med omfattande uppsägningar, och vill därför använda bemanningsföretag.

Däremot ger hon kritikerna rätt i en sak: Det får inte vara så att vissa medarbetare från bemanningsföretagen inte i tid fått besked om att deras uppdrag skulle upphöra på SVT efter valet.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén menar att SVT i högre grad borde förlita sig på vikariat för att lösa pucklarna:

– Bemanningsföretag är OK när det gäller temporära, oförutsedda behov. Men saker som prinsessbröllop, OS och fotbolls-VM och val har ju SVT kunnat förutse. Då borde man använt vikarier i stället, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos