Gå direkt till textinnehållet

Stötande citat om död pojke låg uppe i två dagar

Den pojke som sköts ihjäl i Göteborg i onsdags beskrevs i en artikel i Göteborgs Posten nedsättande av polisens presstalesman.Trots att det fattades ett utgivarbeslut om att ta bort citatet låg det kvar på fredagseftermiddagen.

Läsare reagerade redan i onsdags på citatet i GP-artikeln som handlade om händelsen i Biskopsgården på Hisingen där två personer sköts ihjäl.

I artikeln citeras polisens presstalesman Björ Blixter: ”Den äldre förekommer flitigt i belastningsregistret, den yngre har inte hunnit samla på sig så många domar.”

– Det gick lite för snabbt när artikeln lades ut på sajten och vi fick ett samtal från en läsare som tyckte att det var olämpligt. När vi uppmärksammades på det togs det bort. Kommentaren låg inte ute i många timmar, säger Sofia Dahlström, biträdande nyhetschef på Göteborgs-Posten när Journalisten kontaktar henne per telefon.

Annons Annons

Men faktum är att artikeln med det stötande citatet fortfarande klockan 15 på fredagseftermiddagen låg uppe på GP.se. Artikeln gick då att googla fram, men var svår att hitta fram till inne på GPs sajt.

– Det är helt sjukt, säger Sofia Dahlström när hon får upp artikeln via en länk som Journalisten skickar till henne.

– Den ska inte finnas där. Jag kommer att gå förbi webbredaktionen direkt och se till att den plockas ned. Jag vet inte hur det kommer sig att den ligger kvar. Bra att jag fick veta detta.

Några minuter senare är hela artikeln borttagen från sajten.

– Vi hade en bra etisk diskussion om just det där citatet på redaktionen på morgonen efteråt, om hur man ska göra när polisen kommer med yttranden av det slaget, säger Sofia Dahlström.

Fler avsnitt
Fler videos