Gå direkt till textinnehållet

Storbråk efter namnpublicering

Ett misshandelsåtal mot Arbetarbladets ledarskribent Helena Klingspor har lett till årets stora mediebråk i Gävleborg-Dalarna.

Ett misshandelsåtal mot Arbetarbladets ledarskribent Helena Klingspor har lett till årets stora mediebråk i Gävleborg-Dalarna.

Arbetarbladets ledning anklagas för maktfasoner och hot, såväl av konkurrenterna som av den egna journalistklubben. Den kontrar med att anklaga de andra medieföretagen i Gävle-Dala för bristande pressetik – och har anmält ett inslag i Sveriges Television till Granskningsnämnden för radio och TV.

Detta är bara några av inslagen i det mediebråk som blossat upp sedan Arbetarbladets ledarskribent Helena Klingspor åtalats för misshandel, då hon anklagats för att ha slagit en kvinna i ansiktet på en restaurang i Gävle – något som Klingspor själv kategoriskt förnekar.

Stämningen inlämnades för en månad sedan till Gävle tingsrätt. Både Arbetarbladet och Gefle Dagblad skrev då om händelsen, i varsin kort artikel, dock utan att ange att det var en lokal journalist som stod anklagad.

bryt

I förra veckan började såväl Sveriges Radio Gävleborg och SVT Gävle Dala arbeta med inslag om det inträffade – med frågor till Arbetarbladets redaktionsledning om varför de inte berättat för läsarna att en av deras medarbetare misstänks för brott.

– Helena Klingspor är en av regionens viktigaste opinionsbildare, med ett väldigt stort inflytande. Därför såg vi det som självklart att ta upp frågan, med utgångspunkt i hur Arbetarbladet agerat , säger Anders Sundin, chef för SVT Gävle Dala.

TV-inslaget sändes i onsdags och väckte starka reaktioner.

– Det var ett svinaktigt inslag. Insinuant och hämndlystet, anser Arbetarbladets chefredaktör Kennet Lutti, som anmält inslaget till Granskningsnämnden för radio och TV.

Helena Klingspor själv anser att rapporteringen innebar en kraftig kränkning av henne.

– Det är fruktanvärt att bli utsatt för det här. SVT bryter mot en rad etiska regler. De blåser upp min maktposition så att det blir bisarrt och lägger sig i rättsprocessen, på ett sätt som skadar min möjlighet att få det här rättvist bedömt. Min trovärdighet attackeras och ifrågasätts.

bryt

Den stora diskussionen efter programmet gäller dock inte inslaget i sig – utan hur Arbetarbladets redaktionsledning agerat. I fredagens tidning kritiserade Gefle Dagblad på ledarplats det faktum att Kennet Lutti och ansvarige utgivaren Sven Johansson avböjde att kommentera fallet i SVT-inslaget. ”Publicister ska inte uppträda i medierna som om de vore fifflande direktörer eller skygga politiker”, skrev GDs ledarskribent.

Såväl Kennet Lutti som Sven Johansson anklagas också för att med påtryckningar och hot ha försökt stoppa inslagen om Klingspor. Enligt SR-reportern Johan Adolfsson, som påbörjade arbetet med ett inslag om ärendet innan han i förra veckan slutade sitt jobb på SR, utsattes såväl han som kanalledningen för påtryckningar från Arbetarbladet.

– Sven Johansson förklarade för mig att om SR publicerar detta, då kan minsann Arbetarbladet publicera skit om SR och allt som hänt där genom åren. ”Fundera på det!” Detta uppfattade jag som ett klart hot mot SR och ett försök att stoppa vår publicering, säger Johan Adolfsson.

bryt

Något inslag blev det inte i SR, vilket Adolfsson beskriver som ”fegt av SR”. Enligt kanalchefen Leif Eriksson berodde det dock inte på några eventuella påtryckningar.

– Jag vet att det var heta samtal mellan Sven Johansson och reportern, men jag har inte utsatts för något sådant. Däremot gjorde jag bedömningen att vi inte skulle publicera namnet förrän en dom fallit.

Sven Johansson förnekar att han hotat någon, utan att det rört sig om principiella resonemang.

– Jag må ha uttryckt mig slarvigt och provocerande under något av de många och långa samtal jag hade med medarbetare på lokalradion och regional-TV, vilket jag i så fall beklagar. ”Hotet” om att vända ut och in på redaktionerna, min och andras, blir en naturlig konsekvens om någon redaktion inte anser att den etiska respekten ska omfatta redaktionens medarbetare. Då måste allt redovisas och offentliggöras, också det som jag anser rör den personliga sfären och som hittills avhandlats internt.

Sven Johansson vidhåller att SVTs publicering var ett ”klart övertramp”.

– När det gäller händelser som inte påverkar arbetet eller ansvarsområdet måste en medarbetare åtnjuta samma respekt för den personliga integriteten som övriga medborgare.

bryt

Även Kennet Lutti förnekar att han hotat någon.

– Självklart inte. Varför skulle jag göra det? Det finns mycket myter i det här fallet – och man ska vara medveten om att det är många som tar tillfället i akt att svärta ner och misstänkliggöra oss.

SVT-reportern Mark Boustedt anser dock att Lutti uppträdde på ett sätt som han uppfattade som skrämmande.

– Han sade att om du anser att din anställning motiverar att vi ska skriva om dig om du är rattfull och kör i diket, då är det ditt avgörande. Det kändes obehagligt.

bryt

Journalistklubben på Arbetarbladet skickade i fredags ett brev till Kennet Lutti och Sven Johansson där den protesterade mot att ”ni som chefer väljer att mer eller mindre hota journalister på andra medier och använder er av maktmedel för att hindra publicering, det strider mot de grundläggande principer vi arbetar med.” Klubben vill med brevet uttrycka sin ”bestörtning” och ”kraftfullt påpeka det olämpliga i detta”.

Kennet Lutti kommenterar klubbens brev så här:

– Vi anklagas för hot utan att klubbens ens orkat höra sig för om de stämmer och vad som kan ha sagts. Man går på rykten hämtade på stan. För att citera brevet: det strider mot de grundläggande principer vi arbetar med.

I en ledare i lördagens tidning skriver Lutti att hela ärendet ”blåsts upp till nästan monumentala dimensioner”.

mj@journalisten.se

Senaste numret

Fler avsnitt