Gå direkt till textinnehållet

Stora Tidskriftspriset till Bamse

Här är alla vinnarna på Tidskriftsgalan.

På torsdagskvällen delades Tidskriftspriserna 2022 ut i tio kategorier på Tidskriftsgalan i Stockholm.

– Det finns otroligt många talanger, stor innovationskraft och bred kvalitet i tidskriftsbranschen. Det manifesteras som bäst genom vinnarna av årets Tidskriftspriser.  Jag är så stolt över att få representera en fantastisk bransch, säger Kerstin Neld vd för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, i en kommentar.

Här är alla vinnarna:

Annons Annons

Årets design: Johan Holm, ℅ Hops

Juryns motivering: ”Detaljerat, genomarbetat, gediget och autentiskt. Här skapas varje sida med tanke, idé och finess – ingenting lämnas åt slumpen. Sidornas armeringsjärn används på ett imponerande sätt och hjälper uttrycket att följa innehållet. Typografiskt pricksäker och varm i tilltalet. Det enda man vill ha kallt här är ämnet det handlar om. Skål! Vinnare av Årets design är ℅ Hops och AD Johan Holm.”
 

Årets granskning: ”Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta”, Emanuel Hendal och Eigil Söderin, Dagens ETC

Juryns motivering: ”Med lika klassisk som briljant journalistik blottlägger de girigheten längs strandkanten. NU ska helikopterplattan rivas. Vinnaren i Årets Granskning är Eigil Söderin och Emanuel Hendal på Dagens ETC.”

Årets grepp: Cards of Qatar, Blankspot

Juryns motivering: ”När det viktigaste ska fram måste formatet sitta och samarbetet vara det rätta. Landslaget kvalade inte in till mästerskapet, men tack vare årets grepp får vi ändå vara på plats och drabbas av sanningen om VM i Qatar.”

Årets journalist: Markus Wilhelmson, Vi

Juryns motivering: ”Att med varsam hand skriva fram en människa i dess fulla komplexitet; att med stilistisk briljans ta sig an de oväntade, alltid oerhört välgenomtänkta, greppen; att fördjupa läsarens förståelse av sin omvärld, sina medmänniskor – och kanske sig själv …

När allt detta sammanstrålar får vi journalistik i världsklass.

Vi får vinnaren i kategorin Årets Journalist. Vi får Markus Wilhelmson!”

Årets ljud och rörligt: Mordet på facktopparna (podcast), Dagens Arbete.

Juryns motivering: ”Storytelling som inte bara tar med oss in i ett skrämmande förflutet utan också känns relevant för redaktionens kärnfråga. Med förståelse för både ljudmediets särart och true crime-formatets känslomässiga kraft lyckas Mordet på facktopparna göra tidskrifternas bästa Ljud & Rörligt.”

Årets omslag: Femina nr 11/2021, Aller media 

Juryns motivering: ”Vår tid präglas av många händelser, ofta ofattbara. Därför är journalistikens roll att påminna om även det allra svåraste viktigare än någonsin. Årets Omslag lyckas göra detta, samtidigt som man vågar låta det svåra möta det glamourösa. Melinda Jacobs, familjehemsmamman som blev känd för sin kamp för Lilla Hjärtat, syns här i en oväntad och innovativ kombination av samhällsengagemang och höstmode. Vinnare av Årets Omslag är Femina!”

Årets skoltidskrift: La Baguette, Svenska skolan i Paris

Juryns motivering: ”Vinnaren har visat på höga ambitioner och har en imponerande utvecklingskurva. Denna tidskrift lyckas både informera och inspirera sina läsare med berättelser från skollivet men har även en nyfiken utblick över samhället i stort. Doften av denna nygräddade tidning ger oss mersmak. Vinnaren är La Baguette.”

Årets tidskrift fackpress: Sveriges Natur, Naturskyddsföreningen

Juryns motivering: ”Att göra tidskrift är att klara av det mjuka och det hårda, att ha modet att granska och känslan att berätta och inspirera. Årets facktidskrift kan avslöja hur svenska pensionspengar går till kinesisk kolkraft, för att på nästa sida ta med läsaren på björnsafari i svenska skogar. Ingen annan gör det lika bra. Bajsar björnar i skogen? Är Sveriges Natur Årets Tidskrift?”
 

Årets tidskrift populärpress: Affärsvärlden, AFV Media

Juryns motivering:  ”Med mod, driv och en tydlig idé har de lyckats med det svåra: att förnya sig. Det har gett resultat, både sett till journalistik och affär. Under ett par stökiga år, där det både har rusat och rasat, har de med stadig hand guidat sina läsare, som finns på såväl investmentbanker som ute i stugorna. Det är aldrig för sent att ställa om och bli en vinnare – det har Affärsvärlden visat.”

Sveriges Tidskrifters stora pris: Bamse

Juryns motivering: ”Sveriges Tidskrifters Stora Pris går till en tidskrift som i femtio år varit trogen sitt samhällspatos och följt nya generationer genom att ständigt vara relevant mot sin föränderliga målgrupp. Vinnaren har en lång historia av att roa, leta skatter och samtidigt lära oss vikten av att stå stadigt i våra värderingar. Alltid på barnens sida, på barnens villkor.

Årets vinnare använder sin styrka på rätt sätt – för det vet väl alla att Bamse är världens snällaste björn.”

Blankspot vann Årets grepp för Cards of Qatar. Foto: Julia Nilsson

 

 

Fler avsnitt
Fler videos