Gå direkt till textinnehållet

Stora besparingar på Laholms Tidning

För första gången varslas anställda om uppsägning på Smålands-Tidningen. Och på Laholms Tidning hotas tio tjänster, halva redaktionen.

Skånska Dagbladet, med Laholms Tidning och Norra Skåne, har nu varslat om en minskning av 60 tjänster. Det är färre än man befarat. I oktober aviserades om en minskning med 109 tjänster, men 30 av dem låg inom annonsproduktion och tryckeri och är inte längre aktuella, eftersom tryckeriet har sålts.

– Vi är ganska nöjda med erbjudandet om avgångsvederlag och avtalspensioner. Efter slutförhandlingar om organisationen kan det bli ytterligare några färre än 60 tjänsters minskning, säger Jakob Hydén, ordförande för journalistklubben på Skånska Dagbladet.

Laholms Tidning, som ingår i koncernen, har fått uppgifter om att tio tjänster ska bort, vilket förvånat personalen.

Annons Annons

– Det kom som en chock för alla, inklusive cheferna. Jag vet inte om Skånskans ledning var medveten om att det innebär en halvering av tidningen, säger Hans Bengtsson, ordförande för tidningens journalister.

– Men nedskärningarna bygger på frivillighet, och det är i alla fall positivt.

Enligt Mona Davidsson, redaktionschef och ansvarig utgivare, beror den höga siffran på att Skånskans tidningar ligger i olika län och att den siffra som rapporteras till arbetsförmedlingen formellt måste fördelas mellan länen, vilket gjorts med visst godtycke.

– Tanken är inte att tio personer ska bort från Laholms Tidning. Och vi hoppas att ingen ska tvingas lämna tidningen ofrivilligt.

Även tidningarna Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning har varslat om uppsägning. Av varslet på sexton tjänster gäller tio journalister. Det kom som en chock för redaktionerna på de tre Herenco-ägda tidningarna. Beskedet kom under slutet av januari och innebär att närmare 20 procent av personalen inom SMT-gruppen ska bort.

Enligt Göran Ohlsson, i journalistklubbens styrelse, är det första gången i tidningens historia som anställda varslas på Smålands-Tidningen. Förhandlingar kommer att inledas i nästa vecka. Göran Ohlsson tror att det finns vissa möjligheter att nedskärningarna efter förhandlingar och omorganisation kommer att kunna genomföras utan faktiska uppsägningar.

Paul Frigyes

Fler avsnitt
Fler videos