Gå direkt till textinnehållet

Stor besvikelse på SR

Medarbetare på Sveriges Radio är besvikna över att de inte blivit involverade i beslutet att lägga ner deras program. Många anser att SR är ett toppstyrt företag.

Medarbetare på Sveriges Radio är besvikna över att de inte blivit involverade i beslutet att lägga ner deras program. Många anser att SR är ett toppstyrt företag.

När Sveriges Radios ledning presenterade tablån för nästa år var det flera program som inte fanns med, som Vår grundade mening, Pengar, Tendens, P1 Konsument, Front, Naturbruk, Boktornet, Brytpunkten, Gender, Föräldrarna och Andrum.

Reportrarna som jobbar med programmen är besvikna över att de inte fått föra fram sina synpunkter innan SR-ledningen fattade beslutet om att lägga ner programmen.

Annons Annons

– Arbetet med tablån är inte särskilt demokratiskt genomfört. En handfull personer lägger ned och startar nya program på löpande band utan att ens tala med personalen för att inhämta deras erfarenheter innan man fattar så avgörande beslut, säger Johan Bergendorff, producent på P1-programmet Föräldrarna.

Tomas Lindberg har varit producent för Naturbruk sedan programmet startades för åtta år sedan. Under alla dessa år har han bett om en dialog med ledningen för att få reda på vad den tycker om programmet.

– Jag har inte hört ett ord från ledningen förrän jag fick beskedet att programmet skulle läggas ner. De sade att det var ett bra program men att det inte passade in i den nya tablån, säger Tomas Lindberg.

Samma svar fick de som gör programmet Gender i Umeå: programmet fick inte plats i den nya tablån men att frågor om jämställdhet ska vara en självklar del inom SR.

Ylva Mårtens tog initiativet till P1-programmet Barnen för snart sju år sedan. Programmet har fått flera journalistpriser. Hon föreläser ofta om hur det är att intervjua barn och om vad ett journalistiskt barnperspektiv kan innebära.

Efter beskedet att Barnen inte längre ska sändas i sin nuvarande form har hon skrivit ett brev till Marcella Simms, programdirektör för innehållsproduktion, där hon påpekar att SR gör ett misstag som lägger ner Barnen: ”Vi är inte bara ett radioprogram, vi har också bildat skola när det gäller hur man förhåller sig till barn i media. Barnen är även ett unikt program internationellt sett.”

Några av de program som nu försvinner, som Vår grundade mening, Föräldrarna och Pengar, ersätts av program som ska göras av produktionsbolag. SR har som mål att under nästa år öka utläggen på produktionsbolag med 40 miljoner kronor.

– Det är ett långsiktigt beslut att få in mer mångfald i radion och fler medarbetare som jobbar utanför Sveriges Radio, säger SRs VD Peter Örn.

Enligt Eva Blomquist, programdirektör för utbud, har ledningen kartlagt produktionsbolagen och tittat på vilken kompetens de har. Den har då kommit fram till att Vår grundade mening kan göras av ett produktionsbolag. Flera produktionsbolag har varit i kontakt med SR och gett förslag på livsstilsprogram och program som rör familjen.

Johan Bergendorff säger att han förstår att SR måste förändras och ta in externa produktionsbolag. Men han tycker att även de som jobbar på SR borde ha fått möjlighet att lämna in förslag på program och inte enbart produktionsbolag.

– Nu blev vi aldrig tillfrågade om vi kunde göra ett bättre program. Vi fick aldrig chansen, säger Johan Bergendorff.

SR Malmö förlorar två tunga P1-program som ska läggas ut på produktionsbolag: Vår grundade mening och Pengar. Marcella Simms sade vid presskonferensen då SRs nya tablå presenterades att det finns en möjlighet att Malmö får i uppdrag att göra nya program.

– Det har varit en lite tung tågordning. Man börjar med den negativa nyheten, att man inte är intresserad av programmet i fortsättningen, samtidigt som man slänger ut några köttben om nya program, säger Hans Zillén, reporter och producent på Pengar.

I den nya organisationen beställer Eva Blomquist program och sedan är det upp till Marcella Simms och producenterna att utforma programmen. Arbetet med att ta fram program pågår under hösten. En definitiv programtablå för 2007 slås fast i december.

Den snabba processen att ta fram nya program har gjort huvudskyddsombudet på SR, Mårten Randberg, orolig.

– Just för att det är personalen som involveras är det bekymmersamt att det är så ont om tid. Eftersom produktion av program pågår måste ledningen skapa utrymme för personalen att vara delaktig, säger Mårten Randberg.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.