Gå direkt till textinnehållet

Stödmanifestation för Gui Minhai på sjuårsdagen efter gripandet

Manifestationen genomförs idag utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Den 17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. För två år sedan dömdes han till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.

För att påskynda att Gui Minhais släpps ur fängelset anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet idag den 17 oktober 2022, klockan 11.30 utanför Kinas ambassad.

Bland de medverkande finns Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson, Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Anders Q Björkman, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Svenska Förläggareföreningen.

– Den svenske medborgaren Gui Minhai har betalat ett högt pris för sin yttrandefrihet. Kina gömmer honom. Det är viktigt att vi inte glömmer Gui Minhai. Därför samlas vi igen utanför Kinas ambassad i Stockholm på måndag. Jag är glad att alla yttrandefrihetsorganisationer och publicister i vårt land ger stöd till Gui Minhai, säger Kurdo Baksi i en kommentar.

I en krönika i Journalisten idag uppmanar Kurdo Baksi Svenskt Näringsliv att ta ansvar för Gui Minhais frihet.

Fler videos
Fler avsnitt