Gå direkt till textinnehållet

Stöd för grävarnas sparkade kanslist

Uppsägningen av Föreningen Grävande journalisters kanslist debatterades på årsmötet i Örebro i helgen.

Uppsägningen av Föreningen Grävande journalisters kanslist debatterades på årsmötet i Örebro i helgen.

Diskussionen på föreningens årsmöte om uppsägningen var städad, men känslosam. Matti Stenrosen, FGJs ordförande, förklarade indragningen av tjänsten med att det inte gått att hantera kursadministration, bokföring, mediekontakter och debattinlägg inom ramen för en 80-procentig tjänst. Därför lades olika delar av verksamheten ut och kanslisten sades upp. Frågan om uppsägningen och styrelsens planer på omorganisation var dock omstridd. Medlemmarnas öppna kritik under årsmötet handlade om omild hantering av kanslisten Laila Wold som anställd och medmänniska.

– Laila Wold är ledsen och fortfarande nedtryckt av den plötsliga uppsägningen. Hon har också gjort ett viktigt, ibland osynligt arbete och har funge­­rat som kitt i organisationen, sade Cecilia Zadig.

– Kansliet har aldrig fungerat så väl som under Laila, sade Christoph Anderson. Det som hänt är en sorglig historia. Misskötsel av arbetsrätten är extra beklämmande i en organisation med etiska anspråk.

Matti Stenrosen framhöll att uppsägningen skett arbetsrättsligt korrekt.

– Uppsägningen var ett tråkigt men nödvändigt beslut, sade Matti Sten­rosen. Hon sades upp på grund av arbetsbrist som uppkom när kansliets verksamheter lagts ut på entreprenad.

– Föreningen har lagt ut delar av verksamheten. Man kan säga att denna planerade arbetsbrist är juridiskt och arbetsrättsligt korrekt, men är den etiskt korrekt? Jag tror inte det och det gör mig ledsen. Vi är inte vilken förening som helst, sade Christoph Andersson.

Uppsägningen hade hanterats av en enig styrelse.

En motionär ville ge uppdraget åt styrelsen att återinrätta en kanslisttjänst – som enligt arbetsrätten åter ska erbjudas den uppsagda medarbetaren. Förslaget röstades ner av årsmötet, som också avvisade en motion om att införa stadgar om en demokratisk värdegrund för medlemmarna. Styrelsen menade att det visserligen fanns argument för att kräva att medlemmarna bekänner sig till demokratiska värderingar, men ville ändå skilja på åsikter och handling. I föreningens stadgar finns redan en skrivning som tar upp vad FGJ jobbar för. Så länge man arbetar och verkar enligt stadgarna bör medlemmarna så lite som möjligt begränsas av krav på specificerade åsikter, resonerade styrelsen.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret