Gå direkt till textinnehållet

Stefan Åsberg får Tom Alandhs berättarpris: ”Jag trodde han ville ha träningstips”

Sveriges Televisions förre USA-korrespondent Stefan Åsberg har nyligen kommit hem från USA. I torsdags fick han veta att han hade fått Tom Alandhs berättarpris. ”Det är smickrande och väldigt skönt, när man landar i Sverige igen och känner sig lite vilsen så är det precis en sådan här uppmuntran man behöver.”

Stefan Åsberg håller på att försöka acklimatisera sig till vardagen i Sverige igen.

– Att komma tillbaka till Sverige är omtumlande på många sätt, både med jobbet och privatlivet. Jag har varit i USA ensam, och familjen har varit kvar hemma, så det är en stor omställning att komma hem. Både med det privata livet och med yrkeslivet.

I USA jobbade han hur mycket som helst, säger han, men bestämde själv när han skulle jobba.

Annons Annons

– Och man sitter inte i möten och så.

När kom du hem?
– Jag kom hem i februari, jag håller precis på att komma i gång i det normala. Det går fort, de säger att man går från ”hero till zero” när man varit korrespondent. Men man blir väldigt motiverad och glad och stolt när man får ett så fint omnämnande och uppskattning av någon som man alltid har sett upp till.

– Jag brukar träffa Tom och Heleen (Rebel, klippare på SVT, reds anm) i gymmet här, så jag trodde det var därför han ringde mig i torsdags. Vi brukar stöta på varandra på lördagmornar när Tom står och skuggboxas där bland redskapen. Så jag trodde han ville ha träningstips när han ringde mig. Men det var något mycket finare än så.

Han säger att han fått priser av två personer som betyder väldigt mycket för honom.

– Jag fick Nils Horner-priset när vi var i Mellanöstern, och nu har den största berättaren vi har tyckt att jag kan berätta en historia, det är jag väldigt stolt över. Det ska jag ta med mig när man bryts ner lite grann när man kommer hem.

Vilken var den största utmaningen för dig som USA-korrespondent?
– Det var tredje gången jag var korre i USA, jag var i Mellanöstern tidigare, så det var fjärde gången jag var ute. Jag landade i Washington ungefär sex veckor innan pandemin bröt ut. Det var en period som inte var lik någon annan, eftersom det sociala livet var totalt utplånat de första ett och ett halvt åren.

Det var mycket svårare än normalt är att få till möten med folk, säger han. 

– Amerikaner som vanligtvis är så öppna och lättillgängliga var ofta rädda precis som här hemma i Sverige, men restriktionerna i USA var så mycket tuffare. Det var tre väldigt speciella år som påverkade mig både som reporter och som person. Men jag tror också att det var rätt nyttigt att man tvingades jobba på ett annorlunda sätt.

Stefan Åsberg säger att han vill berätta historier och komma folk nära, och att det blev svårt under pandemin.

– Bara en sådan sak som att sätta en mygga, en liten mikrofon, på en intervjuperson var ju inte okej, utan man jobbade med långa spön som man satte micken på. Det blev väldigt märkliga möten där man ofta träffades utomhus och stod fyra meter ifrån varandra. Det blir svårare att göra en berättande historia.

Vad har varit det roligaste?
– Det har varit en stor omställning politiskt i USA, det har varit jättespännande att följa slutet på Trump-eran och början på Bidenperioden. Där Biden trodde att han skulle komma in och stöpa om landet och stötte på stora politiska problem inom sitt parti.

Vad kommer du att fokusera på nu i jobbet hemifrån?
– Jag har ju nyligen kommit hem och ska träffa min chef idag. Jag jobbar på utrikesdesken, så jag hoppas att få resa mycket, jag vill berätta historier.

Hur är det när man är utrikeskorre, har man det i blodet och vill ut igen?
– Ja, så är det, man har en oro i kroppen, och är inte van att hållas bakom grindar och låsta dörrar. Man kan vakna i Washington och gå och lägga sig i New York. Det är otroligt fantastiskt att få uppleva det, samtidigt som det gör något med en som människa, eftersom det inte finns någon trygg punkt, men det är en otroligt spännande tillvaro.

Längtar du ut lite?
– Både och. Jag har ju familj här i Sverige som jag älskar. Men jag önskar att man fick resa mer från Sverige. Vi får se hur det blir, men det händer ju mycket i världen.

 

Fakta

Tom Alandhs berättarpris

… delas sedan 2021 ut i samarbete med Journalistförbundet. Juryn har bestått av Tom Alandh, Heleen Rebel, Inger Ramqvist och Lars Säfström och juryns motivering löd:

”Sireners tjut, en hockeymatch, och jordens skalv och dödens våg. Och drömmar om ett bättre liv. Och krig och mord och terrorbomb. Men bara lugn, Stefan Åsberg är på plats! 

Orädd, orubblig, outtröttlig. Med ögon som sett allt, men ingen trött och cynisk blick. Inte kaxig, inget krångel. Kunnig, klok, och cool som ingen. 

Som om han står och pratar med en kompis på Stortorget i Gävle förklarar han så vi förstår, till och med Donald Trump. Enkelhetens magi. 

Stefan Åsberg är världens berättare som ger oss människors vardag rätt in i våra vardagsrum.”

Fler avsnitt
Fler videos