Gå direkt till textinnehållet

Statligt tidskriftsstöd välkomnas – men räcker pengarna?

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och flera remissinstanser välkomnar förslaget om ett tillfälligt digitalt omställningsstöd för tidskrifter, men riktar kritik mot finansieringsmodellen och kraven för att få stöd. ”Ohemult”, menar Linnéuniversitetet. UPPDATERAD.

Svarstiden för att inkomma med remissvar på promemorian ”Ett digitalt utvecklingsstöd till vissa tidskrifter” löper ut idag torsdag. Stödet är tänkt att gå till tidskrifter som behöver stöd för att göra en digital omställning, ska kunna ges i högst fem år, och stödet får högst utgöra hälften av kostnaderna för den digitala omställningen för tidskriften.

Journalistens genomgång av de inkomna remissvaren visar att förslaget välkomnas av flera instanser. Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Föreningen grävande journalister, Gratistidningarnas förening och Kulturrådet menar att det finns ett behov av ett stöd för att underlätta den digitala anpassningen för tidskrifter med ”fördjupande samhälls- eller nyhetsjournalistik”.

Flera av remissinstanserna har dock synpunkter på hur stödet ska fördelas, och om det finns tillräckligt med pengar för att stödet ska få avsedd effekt.

Annons Annons

Journalistförbundet anser att tidskriftsbranschen är i behov av ett ”mer generellt och långsiktigt stöd” och anser att det nya stödet inte bör finansieras inom ramen för mediestödet, eftersom det innebär att stödet till dagspressen minskar med motsvarande belopp. Även TU avstyrker förslaget ”bestämt” bland annat eftersom det vore ”mycket olämpligt att riskera att den ansvariga myndigheten tvingas ställa två stödformer, enligt skilda regelverk, mot varandra”.

Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och Kantar Sifo pekar också på risken att nischade tidskrifter inte blir stödberättigade eftersom stödet ska gå till tidskrifter som i sitt redaktionella innehåll ger uttryck för ett ”brett utbud av ämnen och perspektiv”.

Utredningen föreslår att stödet inte ska få lämnas till en insats som har inletts innan en ansökan om stöd getts in. Journalistförbundet och Sveriges Tidskrifter är två av de instanser som avstyrker förslaget eftersom det leder till att tidskrifter som påbörjat en digitaliseringsprocess kan diskvalificeras från stöd.

Linnéuniversitetet anser att kravet att en tidskrift som ansöker om stödet har ”långsiktiga ekonomiska förutsättningar” för att bedriva sin verksamhet på affärsmässiga grunder är ”ohemult”. Linnéuniversitetet menar att eftersom många tidskrifter drivs som en hybrid mellan mer eller mindre regelrätt affärsverksamhet och ett klassiskt ideellt massmedium blir det helt enkelt inte möjligt för en del tidskrifter att visa upp en övertygande långsiktig ekonomiskt hållbar affärsmodell.

Konkurrensverket avstyrker förslaget i sin helhet eftersom modellen för stödet baseras på det tidigare omställningsstödet, som ansetts inte vara effektivt eller träffsäkert. Flera andra instanser pekar på samma sak, däribland Nordicom och JMG vid Göteborgs universitet och Kantar Sifo.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos