Gå direkt till textinnehållet

Startar kampanj för att få intervjua Svenonius

Dagens ETCs chefredaktör kritiserar finansregionrådet Irene Svenonius (M) för att ducka kritiska frågor från journalister. ”Helt obefogad kritik”, menar hennes pressekreterare. UPPDATERAD

I en ledare idag kritiserar tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson Irene Svenonius för att vilja ducka journalisters frågor om den krisande förlossningsvården, men gärna svara på frågor på Instagram och ställa upp hos influencern Margaux Dietz.

Han drar paralleller till att den egna tidningen under tre år inte fick någon intervju med tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Idag inleder Dagens ETC som dagstidning en kampanj. Irene Svenonius måste svara på våra – och läsarnas – frågor. I en intervju. Öga mot öga. […] Irene Svenonius, du är politiker. Du har en förbannad skyldighet att respektera journalistik, skriver Gustavsson.

Annons Annons

Har ni sökt henne?
– Ja, vi har konsekvent fått nej. Det här är inget tomt utspel. Jag tycker det är uppenbart att hennes stab undviker att placera henne i journalistiska situationer där hon verkligen måste svara på kritik och göra det utan att själv kunna kontrollera situationen, säger Andreas Gustavsson.

– Det viktiga är inte att Dagens ETC får den stora intervjun, utan att någon redaktion får det.

Irene Svenonius pressekreterare Linnéa Lundgren menar att kritiken är ”helt obefogad”:

– Vi har suttit i intervjuer om förlossningskrisen dagarna i ända de senaste två veckorna, säger hon.

– Irene har under den här perioden jobbat långa dagar och sena kvällar för att så snabbt som möjligt få till åtgärder för att stärka förlossningsvården. Samtidigt har vi prioriterat nationell media och stockholmsbaserad media där vi har gjort en rad intervjuer.

Enligt en sammanställning som Linnéa Lundgren gjort har Irene Svenonius intervjuats om eller kommenterat förlossningskrisen i minst 29 publiceringar i stora medier som SVT, DN och kvällstidningarna.

– Ja, hon är inte helt osynlig. Men det är uppenbart så att hon försöker kontrollera situationen, genom att sätta begränsningar i tid eller på annat sätt, menar Andreas Gustavsson.

– Drömmen är att Svenonius sätter sig ned med någon av våra reportrar. Vi kan gärna filma det, vi kan gärna göra podd av det, så att alla får full insyn.

Irene Svenonius har kritiserats för att ducka intervjuer förr. För två år sedan beklagade DNs chefredaktör Peter Wolodarski Svenonius sätt att hålla sig undan intervjuer med DN under de stora varslen på Nya Karolinska.

”Svenonius tycker nog att det är skönt att slippa svara på kritiska frågor från journalister. Men vad hon framför allt ger uttryck för är att hon – till skillnad från alla andra – inte vill erkänna sitt eget politiska ansvar i den uppkomna situationen”, skrev Wolodarski.

Fler avsnitt
Fler videos