STÄNGT på VLTs extrastämma
Medierna hindrades från att bevaka VLTs extrastämma i förra veckan.– Ett oacceptabelt och orimligt uppträdande för ett börsbolag, kommenterar Dagens Industris börskrönikör Torbjörn Isacson.
Medierna hindrades från att bevaka VLTs extrastämma i förra veckan.
– Ett oacceptabelt och orimligt uppträdande för ett börsbolag, kommenterar Dagens Industris börskrönikör Torbjörn Isacson.
Anders H Pers, VLT-ägaren som tvingades lämna styrelsen, insisterade på att journalisterna skulle få bevaka extrastämman i VLT-huset förra tisdagen, men ville inte släppa in tidigare aktieägare i släkten Pers som ville vara med som observatörer på stämman.
Tomas Brunegård, VD för Stampen och representant för Mediaintressenter, som tvingade ut Anders H och Jonas Pers ur styrelsen, ville släppa in alla på stämman, men ville inte acceptera en lösning där man stängde ute tidigare aktieägare men samtidigt släppte in pressen.
– Jag är också missnöjd över att medierna stängdes ute. Men det var en mycket känsloladdad stämma, säger Tomas Brunegård.
Ställd inför de motstridiga kraven beslöt stämmans ordförande att inte släppa in någon annan än aktieägarna, med motiveringen att om någon aktieägare protesterade så skulle ingen släppas in.
Herencos och Jönköpings-Postens chef Stig Fredriksson, reagerade starkt över Brunegårds beskrivning:
– Jag protesterade mot beslutet att inte släppa in pressen. För mig var det också uppenbart att Brunegård var den som ville stänga ute pressen. Saken blir inte bättre av att man på ett demagogiskt sätt ville lyfta över ansvaret på Anders H Pers.
Torbjörn Isacson, börskrönikör på Dagens Industri, är mycket kritisk mot VLTs beslut och säger att tilltaget är mycket ovanligt:
– Det är mycket sällsynt och jag har själv aldrig råkat ut för det. I år har det faktiskt skett i ett Kinnevikbolag och i ett finansbolag men under ett normalt år hör man inte talas om att pressen stängs ute, säger Torbjörn Isacson.
Dagens Industris reporter Jonas Jonsson, och en kollega från Veckans Affärer, lyckades dock ta sig in på stämman. Det skedde genom att de vid ingången registrerade sig som biträde till aktieägare:
– Av en slump gick jag in tillsammans med Lars Milberg från Aktiespararna. När sekreteraren ville avvisa mig trädde Milberg till min hjälp och sade att jag var där som hans biträde. Då fick jag komma in.
Veckans Affärers reporter tog sig därefter in enligt samma mönster. Några reportrar som inte fick komma in ifrågasatte efter stämman Jonssons metoder eftersom de menade att han därmed inte kunde bevaka stämman opartiskt.
– Jag kollade med redaktionen att det var rimligt att bevaka stämman under dessa premisser och de tillstyrkte, eftersom alternativet var att stå utanför, säger Jonas Jonsson, som också framhåller att Aktiespararna visserligen äger aktier, men bara 80 stycken, och att deras representant var där för att företräda mindre aktieägare.
– Det hade varit mer tveksamt att följa med som till exempel Anders H Pers bisittare, förklarar han.
… och STÄNGT i incestförhandlingen
Uppdrag gransknings Hannes Råstam kritiserar hovrätten i Malmö för beslutet att resningsmålet med incestdömde ”Ulf” skulle hållas bakom stängda dörrar.
Både målsägaren (Ulfs dotter) och Ulf själv har gått ut i medierna och kommenterat fallet. Ändå beslöt hovrätten att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar, när rättegången inleddes i förra veckan.
– Det är djupt olyckligt. Ett av de stora problemen i det här fallet är att det varit ett alltför stort hemlighetsmakeri. Uppgifter har undanhållits i utredningarna. Då väljer hovrätten att fortsätta hemlighetsmakeriet, säger Hannes Råstam till Journalisten.
Han är upprörd över att allmänhet och medier inte får höra vad den person som felaktigt utgett sig för att vara legitimerad psykoterapeut har att säga.
– Jag har svårt att förstå varför han ska få avge vittnesmål i lönndom.
Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, ser skäl både för en öppen rättegång och för stängda dörrar.
– Jag kan förstå kravet på öppenhet i ett fall som är så ifrågasatt som detta. Det är dock normalt att denna typ av mål hålls bakom stängda dörrar.
Alhem konstaterar att huvudprincipen är att rättegångar ska vara öppna för att allmänhet och medier ska kunna kontrollera att rättskipningen är korrekt. I vissa fall, till exempel i incestmål, kan dock domstolen besluta om stängda dörrar.
– Här har hovrätten gått på åklagarens sida och beslutat om stängda dörrar av hänsyn till flickan. Det får man respektera, säger Sven-Åke Alhem.
Uppdrag granskning handlade i tisdags om Ekbackens behandlingshem, där Ulfs dotter är inskriven. Programmet innehöll material som brutits ut ur ett planerat reportage om hur rättsväsendet handlagt fallet Ulf.
– Materialet blev så starkt att det inte gick att härbärgera inom ramen för ett reportage om ett enskilt rättsfall, säger Hannes Råstam.
Det planerade reportaget om rättsväsendets handläggning av Ulfs fall sänds senare i höst.