Gå direkt till textinnehållet

SR-vederlag avfärdas av journalistklubben

Budet om tolv respektive nio månaders avgångslön till SR-medarbetarna avfärdades raskt av SRs journalistklubb. Avgångsvederlag från andra mediehus har varit mer generösa och åldersanpassade.

Budet om tolv respektive nio månaders avgångslön till SR-medarbetarna avfärdades raskt av SRs journalistklubb. Avgångsvederlag från andra mediehus har varit mer generösa och åldersanpassade.

I ett första bud har Sveriges Radios ledning aviserat avgångsvederlag på tolv månader till anställda över 55 år och nio månadslöner till de övriga.

– Det är viktigt att poängtera att det alltså handlar om minst tolv och nio månader, säger Jaël Waern, biträdande administrativ direktör på Sveriges Radio, inför MBL-förhandlingarna, som äger rum i dag.

Annons Annons

SR-ledningens första bud avfärdades snabbt av SRs journalistklubb.

– Det är för lågt. Det stimulerar inte folk att gå vidare. Vi ser helst en natur­lig avgång, som vi har talat med arbetsledningen om tidigare, säger Ola Gäverth, journalistklubbens ordförande.

– Vi vill driva frågan om att SR också ska satsa på att höja kompetensen hos dem som stannar och inte bara fokusera på att bli av med folk.

Det har talats om att avgångsvederlaget är villkorat. När de som lämnar SR får ett nytt jobb, drar SR in utbetalningarna. Stämmer det?

– Ett sådant villkor har inte presenterats för oss, säger Ola Gäverth. Det vore inte bra. Det skulle innebära att folk ser vederlaget som ett rent friår och fjärmar sig från arbetsmarknaden och får svårt att komma tillbaka.

Flera andra större mediehus har tidigare erbjudit paket med avgångsvederlag. 2005 erbjöds Ny Tekniks äldre medarbetare mellan 20 och 24 månadslöner, medan en ung och helt nytillträdd anställd bara erbjöds 1,5 månadslön för att lämna tidningen.

– Det erbjudande vi fick var anständigt, på gränsen till bra. Många fick över 20 månadslöner. Erbjudandet var tydligt formulerat så att de nya skulle stanna och de som jobbat länge skulle sluta, alltså tvärs emot turordningen i LAS. Det fungerade väl som det var tänkt. Erbjudandet på Sveriges Radio ser sämre ut, och frågan är om företaget uppnår det de vill, säger Eddie Pröckl, ordförande för Ny Tekniks journalistklubb.

Göteborgs-Posten erbjöd under 2006 avgångsvederlag för att få igenom ett generationsskifte. Personal med upp till sex års anställning fick ersättning för sin uppsägningstid enligt LAS, men utan arbetsplikt. De som varit anställda mellan sex och elva år fick tio månadslöner. De med mellan elva och 16 års anställningstid fick 14, de mellan 16 och 21 år 18 månadslöner och de som jobbat över 21 år fick 20. De som var över 60 erbjöds förmånligare pensionsavtal.

– Erbjudandet kombinerades med utvecklingssamtal till alla och enligt min uppfattning sköttes det på ett bra sätt. Fler nappade än vad man först trodde, vilket också gav utrymme för nyanställningar, säger Pnina Yavari Molin, ordförande i Göteborgs-Postens journalistklubb.

– Det var först tänkt för att skapa ett generationsskifte, men de som antog erbjudandet var faktiskt i ganska blandade åldrar.

På Dagens Nyheter kan medarbetarna fram till februari månads utgång i år anta ett avgångsvederlag, där de med över 19 års anställning får 24 månadslöner, de med mellan 15 och 18 år får 20 månader och de med mellan åtta och 14 år får 16 månader. De med mindre än åtta års anställning får inget alls. Dessutom erbjuds förmånliga avtal för äldre medarbetare. Programmet har gällt från våren 2005.

– Under 90-talet fanns några erbjudande med mer generösa villkor än så, men vi har inte haft något att invända mot det erbjudande som nu gäller, säger Per Jönsson i DNs journalistklubb.

Ni har haft ett och ett halvt år på er att ta ställning, SR-medarbetarna får sex veckor. Är det tillräckligt?

– För många är det en lång process att ta ett beslut som griper in i stora delar av livet, med familj och alternativa jobbmöjligheter. Sex veckor låter som kort tid för ett så omfattande beslut, säger Per Jönsson.

Enligt Jaël Waern, biträdande administrativ direktör, handlar det egentligen om mer än sex veckors betänketid:

– Man kan alltid resonera om längden. Men utöver de sex veckorna är det först tre veckors samtal mellan chefer och medarbetare och dessutom tid för utskick och information. Den totala tiden av diskussioner och resonemang är betydligt längre än sex veckor, säger Jaël Waern.

Andra mediehus har använt en ålderstrappa med olika villkor. Varför har SR inte det?

– Vi har velat ha största möjliga enhetlighet och enkelhet. Nu följer vi kollektivavtalet, säger Jaël Waern.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos