Gå direkt till textinnehållet

SR-reportrar granskade sin nya chef – som fick gå

Journalister på P4 Sjuhärad upptäckte att den tillträdande dagproducenten publicerat desinformation om covid-19 i sociala medier. Det ledde till att hon aldrig fick börja på tjänsten. ”Vi ser över rutinerna för framtida rekryteringar”, säger kanalchefen Mats Ottosson.

För två veckor sedan presenterades den nya dagproducenten för redaktionen på SR P4 Sjuhärad i Borås. Tanken var att den nya arbetsledaren skulle börja sin tjänst den 25 april, men så blev det inte. 

Orsaken är att medarbetare på redaktionen hittade uppgifter om den tillträdande chefens förehavanden i sociala medier, och ställde frågor kring dessa under presentationen.

Dagproducenten har fram till att hon fick jobbet på SR drivit ett hälsoföretag, som på Facebook spridit konspirationsteorier och desinformation om coronaviruset, covidvaccin och västerländsk medicin. Flera av artiklarna och klippen var märkta med varningstexter om ”falsk information” eller ”delvis falsk information” av Facebook och Youtube.

Annons Annons

Hon har bland annat spridit flera artiklar skrivna av den amerikanske osteopaten Joseph Mercola, som kallat pandemin för en ”plandemi”. New York Times beskrev förra året Mercola som ”den mest inflytelserika spridaren av felaktig information om coronaviruset”.

En av länkarna som dagproducenten spridit går till en artikel på högerextrema Nya Tiders sajt.

Journalisten har varit i kontakt med kvinnan. Hon har avböjt en intervju.

Journalistklubbens sektion på P4 Sjuhärad är kritisk till att ledningen inte gjort bättre research inför rekryteringen.

– Jag är väldigt stolt över våra medlemmar som gjorde den granskning som ledningen borde ha gjort, och konfronterade ledningen med uppgifterna under presentationen, säger Sara Kvist, sektionsordförande på P4 Sjuhärad.

– Jag vet att man i ledningen är tacksam över att uppgifterna kom fram så att rekryteringen kunde avbrytas och personen inte hann börja jobba här. Men det borde ha upptäckts långt tidigare. Det var oproffsigt skött.

Mats Ottosson, kanalchef på P4 Göteborg och tillförordnad kanalchef på P4 Sjuhärad, ansvarade för rekryteringen av den nya dagproducenten. Han bekräftar att rekryteringen stoppats med anledning av publiceringarna på Facebook:

– Personen i fråga hade som administratör i en Facebookgrupp okommenterat delat artiklar med kontroversiellt innehåll i en mängd ämnesområden. Som en konsekvens av det bedömde jag att bevakningsbegränsningarna skulle bli så omfattande att jobbet som dagproducent inte var möjligt, säger Mats Ottosson.

– När jag kollade personen missade jag Facebookgruppen, vilket givetvis var ett misstag. Därför ser vi nu över rutinerna för framtida rekryteringar.

Han vill inte svara på om dagproducenten blivit uppsagd och i sådant fall fått något avgångsvederlag.

– När det gäller mellanhavanden mellan företaget och den aktuella personen stannar det mellan parterna, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos