Gå direkt till textinnehållet

SR hade inte utfärdat karensregler

Beslutet att låta Cecilia Uddén kliva av som programledare för Konflikt fram till det amerikanska presidentvalet togs med hänvisning till Sveriges Radios karensregler. Men några sådana regler har inte utfärdats för valbevakningen.

Beslutet att låta Cecilia Uddén kliva av som programledare för Konflikt fram till det amerikanska presidentvalet togs med hänvisning till Sveriges Radios karensregler. Men några sådana regler har inte utfärdats för valbevakningen.

Inför val och folkomröstningar i Sverige brukar Sveriges Radios ledning gå ut med karensregler för att påminna om att medarbetare som kandiderar till politiska uppdrag eller på annat sätt har gjort sig kända som företrädare för en uppfattning eller ett parti bör avstå från att framträda i programmen.

– Det är inget formellt regelverk, utan i första hand en påminnelse till medarbetarna, grundat på de bestämmelser som finns i vårt sändningstillstånd, säger Ingrid Cars Westrell, jurist och chef för SRs programsekretariat.

Inför det amerikanska valet har det dock inte skickats ut några sådana karensregler till medarbetarna.

– Nej, det har det inte. Det gör vi bara vid val i Sverige, säger Ingrid Cars Westrell.

I pressmeddelandet från Sveriges Radio i tisdags hänvisade emellertid programdirektören Kerstin Brunnberg just till karensreglerna. “I enlighet med Sveriges Radios karensregler är Cecilia Uddén och jag överens om att hon avstår från att bevaka det amerikanska valet”, sade Brunnberg då.

– Det var väl inte helt korrekt. Jag borde ha sagt “i enlighet med andan i karensreglerna”, säger Kerstin Brunnberg till Journalisten.

Beslutet att lyfta bort Uddén från programledarskapet i Konflikt har dock inte bara med sändningstillstånd och regler att göra, fastslår Kerstin Brunnberg.

– Om hon gjort Konflikt på lördag hade hon naturligtvis tagit upp det amerikanska valet. Då hade allt hon sade där vänts och vridits på och tolkats på olika sätt. Säger hon så på grund av kritiken – och så vidare. Det hade blivit orimligt för henne.

Förtroendet för Cecilia Uddén kvarstår dock, betonar Brunnberg.

När det gäller de politiska utspel som gjorts gällande SRs bevakning, till exempel i form av moderate riksdagsledamoten Henrik von Sydows fråga i riksdagen – med krav på en utredning av SRs utrikespolitiska bevakning – är Brunnberg oförstående:

– Vi har ett väldigt tydligt regelverkm och utsätts konstant för granskning. Jag förstår inte vad det är han syftar på.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos