SR-frilansar får stöd av fast anställda
Även medarbetare inom Sveriges Radio protesterar nu mot de låga frilansarvoden som företaget erbjuder frilansar.
Även medarbetare inom Sveriges Radio protesterar nu mot de låga frilansarvoden som företaget erbjuder frilansar.
I förra veckan genomförde den nybildade Frilanspakten en aktion vid entrén till Radiohuset i Stockholm. Deras krav var att arvodena ska höjas kraftigt. De får nu stöd av anställda SR-kolleger.
Förutom att arvodena generellt är låga varierar de i storlek mellan olika redaktioner och program.
Programmet Människor och tro betalar mellan 7 000 och 9 000 kronor till F-skattare för reportage på tio, tolv minuter.
– Det är egentligen alldeles för lågt. Det borde vara det dubbla, säger Marie Liljedahl producent på Människor och tro.
Hon menar att SR även med en tioprocentig höjning av arvodena lägger sig på en alltför låg nivå.
Liljedahl ser frågan om de låga frilansarvodena som ett stort strukturellt problem som Sveriges Radio i flera år negligerat genom att inte budgetera efter frilansrekommendationen.
– Det här måste SR ta tag i på riktigt. Men om man betalar rimliga arvoden till frilansarna får det konsekvenser för hela företaget. Det talas nu mycket om att lägga ut produktion på produktionsbolag. Men hur ser ledningen på SR-program som görs i huset och där vi anlitar frilansar? Ska de här programmen över huvud taget anlita frilansar? I så fall måste frilansbudgeten ses över. Om inte – vad får det för konsekvenser för företaget? Ska frilansarna ha samma taxa som produktionsbolagen?
bryt
Louise Welander, gruppchef på samhällsredaktionen i Stockholm, upprepar det bud på tio procents höjning av arvodena som SR erbjudit. Det kan jämföras med frilansarnas krav på nära 70 procents höjning.
– Vi höjer arvodet med tio procent med utgångspunkt från dagens arvode på 17 500 kronor för ett fördjupat reportage på 30 minuter beräknat på tio dagars arbete. Det är vad vi klarar av med vår budget.
Frilansen ska då använda egen teknik.
Det arvodet kan jämföras med de 8 700 kronor som vetenskapsradion i Uppsala kan erbjuda sina frilansar för ett program på 19 minuter. I jobbet ingår att frilansen fungerar som redaktör och producent.
bryt
Enligt Lena Nordlund, redaktionschef på vetenskapsredaktionen, är en förklaring till de lägre arvoden hon kan betala att de är beräknade på mindre arbetstid, tre dagar.
– Vi tycker själva att arvodet är för lågt. Men vi har inte fått någon ökning i budget. Med en tioprocentig höjning av arvodena måste vi räkna på hur mycket repriser vi måste sända i fortsättningen.
Medarbetarna på samhällsredaktionen ställer sig i ett öppet brev till SR-ledningen bakom frilansarnas krav och argument. Brevet publiceras i morgon i Radiotidningen.
bryt
SRs programchef Cecilia Bodström betonar att nivån på arvodena varierar beroende på bland annat tid och svårighetsgrad. Hon tror att SR även i fortsättningen kommer att anlita enskilda frilansar, men att man successivt går över till att anlita produktionsbolag. Och hon tror att frilansar den vägen kan få bättre betalt.
– Frilansar som går ihop i ett produktionsbolag får ett bättre förhandlingsläge. Jag hoppas och tror att det blir större upphandlingar med serier av program och att vi då kan erbjuda bättre betalt än vad frilansar har i dag.
hl@journalisten.se